Damessport

Om het maar meteen heel plat te zeggen: ik vind damesvoetbal alleen te pruimen als het regent. Hockey, tennis, volleybal: prima damessporten, geen probleem. Schaatsen, wielrennen, paardrijden: de vrouwelijke rondingen passen perfect bij de flitsende aerodynamica van deze disciplines. Maar damesvoetbal: mij best, als ik maar niet hoef te kijken. En toch is het kennelijk een volwassen bezigheid aan het worden, nu de wedstrijd van FC Utrecht tegen ADO Den Haag om ”veiligheidsredenen” niet door kon gaan. De politie had sterke aanwijzingen dat supporters van ADO Den Haag bij dat duel een gewelddadige confrontatie zochten met fans van FC Utrecht, dat de KNVB heeft verzocht het duel te verplaatsen naar 19 december. Vraag niet waarom, maar iets in mij zegt dat die galbakken en raddraaiers op 19 december niet ineens tot inkeer zijn gekomen en plotseling gezellig samen kerstliedjes gaan zingen.

Nee, dan is schaatsen toch heel wat meer een damessport. Uit onderzoek blijkt dat van de Nederlandse schaatsfans 62 procent vrouw is. Even afgezien van de beklemmende vraag, hoe je als schaatsfan 62 procent vrouw kunt zijn en wat er dus met die andere 38 procent vrouw gebeurd is: dat zijn samen zo’n 1,4 miljoen vrouwen en dat is natuurlijk een perfecte doelgroep voor slimme reclamemakers. Vroeger stond er nog wel eens een Gamma of een Hubo op de boarding, maar de campagne van Sanex met Rintje Ritsma als sexy pin-up heeft het merk geen windeieren gelegd. Verder heeft het onderzoek uitgewezen, dat vrouwen ervoor verantwoordelijk zijn, dat er in de schaatshallen zo’n gezellige sfeer hangt. En ik altijd maar denken, dat we dat folkloristische Thialf-carnaval te danken hadden aan volwassen mannen, die afgeladen vol met bier en beerenburg laveloos door elkaar lallen. Dan is damesvoetbal in ieder geval een stuk beschaafder.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.