Werkdruk

Scholieren die protesteren tegen de werkdruk? Vanmorgen kwam mijn zoon tegen tien uur thuis om met een vriendje een paar uur lekker relaxed te gaan X-boxen op zijn kamer. Even later vertrok mijn dochter volkomen uitgerust naar school nadat ze de eerste twee uur vrij was geweest. En dat was niet de eerste keer de laatste weken. Ik bedoel maar: hoezo werkdruk? Nee, dan hebben de Engelse internationals het qua werkdruk toch heel wat slechter voor elkaar. Zij werden vorige week in de voorbereiding op de cruciale EK-kwalificatiewedstrijd tegen Kroatië stevig afgeknepen.

Aanvoerder John Terry, bij Chelsea goed voor 200.000 euro (per week), leegde in een Londense stripclub ladderzat zijn leuter op de dansvloer terwijl een collega van hem zich op een stoel oraal liet bevredigen. En dat allemaal op kosten van de jarige Shaun Wright-Philips, die er 70.000 euro voor over had om zijn ploeggenoten een leuke avond te bezorgen. Waarom verbaast ons dit niet? Omdat het Engelsen zijn en dan weten we het wel. U herkent ze onmiddellijk als u ze op vakantie in het buitenland tegenkomt: niet al te nozel uit de ogen kijkend, alsof ze zojuist zijn weggelopen uit de opnames voor de Wayne-Rooney-look-alike-contest, blote blubberbuik met de broek op de bilnaad en om vier uur ’s middags al zo dik als duizend man. Dan wil het wel helpen als je niet op een paar euro’s meer of minder hoeft te kijken om de werkdruk te verlichten.

Die luxe is niet besteed aan de Nederlandse hockeyers, die deze week aan de Champions Trophy in Maleisië beginnen. Zij nemen bij wijze van spreken geld mee om hun hobby te kunnen uitoefenen, maar klagen hoorde je ze nooit. Vijf wedstrijden in zeven dagen? Geen probleem, kom maar op met die bal. Dat kon natuurlijk niet goed blijven gaan, de heren hebben tenslotte ook al een zaakwaarnemer voor de uitbating van hun portretrechten, en dus is hier het grote piepen begonnen. Het toernooi in Maleisië bestaat uit acht wedstrijden in elf dagen en dat gaat bondscoach Roelant Oltmans te ver: “Dit is extreem. Ik vind dat we hiermee een grens overschrijden.” Wat nou extreem? We hebben het over elf maal twee keer vijfendertig minuten in elf dagen, oftewel 560 minuten speeltijd op 264 uur. Die Oltmans moet niet zo zeiken. Engelse voetballers, die hebben het pas zwaar.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.