Broodtrainers

Ruud Brood is de vijfde trainer die dit seizoen zijn club al dan niet vrijwillig verlaat. Henk ten Cate en Ronald Koeman lieten Ajax en PSV opzettelijk in de steek en vooral van de laatste hoop ik van harte dat hij daarvan intussen bijzonder veel spijt heeft. Dennis van Wijk en Gert Andewiel daarentegen moesten weg bij Willem II en Sparta en laten we eens kijken hoe het sindsdien met die twee clubs is gegaan. Van Wijk werd op 4 november ontslagen. Willem II stond toen op zes punten uit tien wedstrijden, inderdaad geen echt hoge score. Intussen zijn ze in Tilburg onder zijn opvolger Andries Jonker alweer acht speeldagen verder en zes punten rijker, maar nog steeds nog niet uit de degradatiezone, integendeel. Andewiel moest op 11 november het veld ruimen: na elf wedstrijden en vijf gelijke spelen wachtte men nog altijd op de eerste overwinning en het moet gezegd: onder Adri van Tiggelen vond een kleine opleving plaats, maar Foeke Booy krijgt er nog een zware dobber aan om de riskante tombola van de nacompetitie te ontlopen.

Broodtrainers als die van Heracles, en van Willem II, en van Sparta, weten dat dit kan gebeuren. Het zijn professionele passanten, die soms een halte eerder moeten uitstappen, op zoek naar een volgende bestemming. Het zijn niet meer of minder dan mondaine handelsreizigers, de moderne vertegenwoordigers van het product betaald voetbal, en zo zien ze er ook uit, met de dress code van de account manager in zijn business suit. Ik bedoel: zo’n André Wetzel van VVV, dat zou toch net zo goed de filiaalchef van de Jumbo kunnen zijn? (“Afdeling houdbaar: kassa zes!”) Hoeveel trainers zijn er nog, die gewoon in trainingspak langs de lijn hun werk doen? Hanz Meyer van FC Nurnberg is zo ongeveer de laatste. Zijn collega Sef Vergoossen is van dezelfde generatie, maar ook hij gaat strak in het pak het seizoen van PSV probereren te redden. Hoewel, je weet het met hem maar nooit, getuige een opmerkelijke zinsnede in een interview met De Volkskrant: “Ik weet dat ik op het CIOS gigantisch heb geworsteld met turnen.” Worstelen met turnen? Volgens mij haal je dan twee sporten door elkaar. En dan is het voor PSV misschien maar beter dat hij voor voetbal heeft gekozen.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.