Uitzending gemist?

Vorige week begon ik mijn column met de vaststelling, dat voetballers in de Premeir League veel te veel geld verdienen waarmee ze veel te veel verkeerde dingen doen. Dat zal wel zo blijven, maar de vaste lezers van deze column weten ook allang, dat Match of the Day van de BBC mijn favoriete voetbal- en misschien zelfs wel mijn favoriete tv-programma is. Het vrolijke openingsdeuntje, de verwachtingsvolle oogopslag van Gary Lineker, het deskundige commentaar van de vaste gasten: alles klopt en alles ademt voetbal. Afgelopen zaterdag was het weer volop smullen, deze keer van Manchester tegen Newcastle. Het werd 6-0, het ene doelpunt was nog mooier dan het andere en na afloop waren alle geleerden het erover eens, dat dit een historische monsterscore had kunnen worden. Des te pijnlijker was de toch redelijk onthutsende conclusie dat een van de absolute uitblinkers, Wayne Rooney, deze zomer helaas zal ontbreken op de EK.

Nederland gaat wel, met of zonder Marco van Basten, maar dat heeft niets te maken met de kwaliteit van onze voetbalprogramma’s en dat is misschien maar beter ook. Zo valt het natuurlijk niet uit te leggen dat Wim van Hanegem meteen na de wedstrijd de persconferentie links laat liggen en direct vertrekt naar Voetbal Insite, waar hij voor veel geld vooral heel mysterieus zwijgt en af en toe iets mistigs in de microfoon prevelt. Nee, dan toch maar liever de authentieke woede van Ton Lokhoff, die zijn ploeg ver in de blessuretijd zag verliezen en daarvan de scheidsrechter schuimbekkend de schuld gaf. Of de fantastische act waarmee Louis van Gaal de daverende nederlaag tegen Ajax in zijn voordeel probeerde om te buigen, met AZ als de morele winnaar “want als we vanaf nu alles winnen, worden we zeker kampioen”. Maar het absolute hoogtepunt van het afgelopen televisieweekend was toch wel de onnavolgbare uitleg van Jan Reker in Studio Voetbal inzake zijn zoektocht naar een nieuwe trainer voor PSV. Nu al kandidaat voor het tv-moment van 2008. Niet gezien? Surf naar “Uitzending gemist” en gaat u vooral even goed zitten.

Copyright Peter Bonder.

Met dank aan 360SportsIntelligence.