Uncle Phil

Je kunt veel zeggen van de profvoetballers in Engeland, bijvoorbeeld dat ze veel te veel geld verdienen, veel te veel zuipen, veel te veel snuiven en nog veel meer veel te veel doen. Dat is allemaal waar en algemeen bekend, maar soms laten ze zich in de Premier League ook van hun goede kant zien. Vorige week zaterdag overleed op 35-jarige leeftijd Phil O’Donnell, aanvoerder van Motherwell, in 1994 eenmalig international voor Schotland en als vader van vier kinderen een echte family man, bijgenaamd “Uncle Phil”. Het eerbetoon van zijn collega’s in Engeland was even ontroerend als indrukwekkend en de beelden van zijn begrafenis op de website van de club zijn hartverscheurend. Dat geldt ook voor veel van de reacties in het condoleanceregister, waarbij die van Paul Cochrane en Joe McKelvie zich wat mij betreft nog eens extra onderscheiden. Maar het applaus van al die professionals: kippenvel.

Emoties vormen een onmisbaar onderdeel van het Engelse voetbal in het algemeen en het Engelse bekervoetbal in het bijzonder. Dit weekend was de derde ronde in de FA Cup en de BBC was er drie keer bij met een live uitzending van Match of the Day. Twee wedstrijden heb ik gezien en voetbaltechnisch mag er dan van alles op aan te merken zijn - het ging wél ergens om. Het deed je terug verlangen naar de tijd dat de beker gewonnen werd door de ploeg die na afloop van de wedstrijd bij wijze van spreken het grootste aantal gebroken ledematen kon laten zien. Legendarisch in dat opzicht was natuurlijk Bert Trautmann, in de jaren ’50 de Duitse keeper van Manchester City. Zijn club won in 1953 de finale tegen Birmingham City met 3-1 en hij speelde de wedstrijd na een harde charge van een tegenstander uit met een blessure, die drie dagen later na onderzoek in het ziekenhuis een gebroken nek bleek te zijn. Liverpool-manager Bill Shankly (1913-1981): "Sommige mensen vinden voetbal een zaak van leven en dood. Ik kan u verzekeren dat het veel, veel belangrijker is." Helaas kan Phil O’Donnell dat niet meer navertellen.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.