Drs. Vijfje

Tijdens de wedstrijden klinkt onafgebroken twee keer vijfenveertig minuten ritmisch geroffel en kakelbont gefluit. Het voetbal is aantrekkelijk, hard maar sportief. Er wordt gebeden dat het een lieve lust is, zonder onderscheid tussen moslims en christenen. Daarnaast lopen overal medicijnmannen rond met voodoo-hanen en na een training wordt er hier en daar een koe ritueel geslacht. Aanhangers van beide partijen zitten door elkaar in het stadion en maken vooral veel plezier met elkaar. De vrouwelijke supporters zijn net zo oogverblindend als die van Brazilië en komen gelukkig vaak in beeld. Het spel wordt gespeeld zoals het bedoeld is om gespeeld te worden: meer doelpunten maken dan je tegenstander (de gemiddelde score bedraagt ruim drie goals per wedstrijd, bijna honderd in totaal en de ene nog mooier dan de andere). We hebben het hier over het toernooi om de Africa Cup, dit jaar gespeeld in Ghana en gewonnen door Egypte. Eén groot voetbalfeest, met dank aan Eurosport voor de integrale registratie.

Nou weet ik niet of ze in Afrika een Jan van Halst hebben, maar wat ik wel weet is dat ik zo langzamerhand doodmoe word van dat oeverloze geouwehoer tijdens De Onderbekingen op RTL4 en ik weet ook heel erg zeker dat ik daarin niet de enige ben. De kijkcijfers liegen niet en die zeggen dat 1,2 miljoen mensen al zijn afgehaakt. Het zal tactisch en theoretisch allemaal wel politiek correct en formeel verantwoord zijn, maar toen hij zondagavond de vrije val van AZ omschreef als het gevolg van een gebrek aan “functionele zakelijkheid” haakte ik definitief af. Vroeger had je Drs. Vijfje, tegenwoordig heb je Drs. J. van Halst. Jan is een kenner, daar niet van, maar dat gedoe hoort thuis in een praat-programma als Voetbal Insite en niet als we gewoon gezellig naar voetbal willen kijken. En trouwens, als het dan toch moet, dan zie ik liever Natasja Froger bij SBS6 dan Jan van Halst bij RTL4. Functionele zakelijkheid: lekker belangrijk. Hoewel, deze week had het tenminste nog het voordeel, dat je tussendoor kon zappen naar de tweede helft van de finale om de Africa Cup, met dank aan Eurosport voor de integrale registratie.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.