Watermanagement

Zou Joop den Uyl toen al geweten hebben, dat het de heer B. von Lippe Biesterfeld had behaagd om zijn prinselijke plasser op 59-jarige leeftijd liefdevol te delen met de 19-jarige dochter van een bevriend echtpaar? En zo ja, zou hij dan ook besloten hebben om een belastend rapport van de Commissie Donner over de zoveelste omkoopaffaire rond onze vorstelijke flierefluiter in een diepe la te stoppen? Iedereen valt nu wel over elkaar heen om te melden dat Ome Joop de monarchie gered heeft, maar de vraag is waarom hij dat gedaan heeft. Als hij toen stevig had doorgepakt, dan waren we nu al bijna veertig jaar voorgoed verlost geweest van een kapitaal verslindend geheel aan exclusieve wintersportvakanties, verachtelijke everzwijnslachtingen, lelijke prinsessenamen en een verdwaalde boomfluisteraarster. Met al het geld dat we daaraan weggegooid hebben, hadden we én het onderwijs én de zorg én heel donker Afrika kunnen redden, maar er rest slechts statiegeld en zelfs dat is waardeloos.

De kleinzoon van voornoemde vrolijke vermenigvuldiger is onze toekomstige koning, wiens voornaamste verdienste eruit bestaat dat we straks naar Europa’s mooiste koningin mogen zwaaien, want zwaaien zullen we. Voor de rest stelt de man niet echt heel erg veel voor. Zijn middelbare opleiding moest hij afronden op een kostschool ergens ver weg in de bossen van Wales, zodat we vooral geen kans kregen om mee te kijken. En nu is hij iets hoogs bij het Internationaal Olympisch Comité, dat de grootste klaplopers en uitvreters weliswaar uit zijn ledenbestand heeft geschrapt, maar nog altijd een hecht bolwerk van elitaire ijdelheid en schaamteloos opportunisme is. Elke vorm van kritiek is uitgesloten en bij voorbaat verdacht. Nu schijnt onze kroonprins affiniteit met water te hebben en misschien kan hij vanuit dat oogpunt zijn oor eens te luister leggen bij zwemcoach Jacco Verhagen, die de bobo’s kapittelt over hun oorverdovend zwijgen inzake de schending van de mensenrechten in het Olympische China. Boycotten hoeft van hem niet, van mij ook niet, maar: “Het is goed om te weten hoe ons fantastische zwembad tot stand is gekomen.” Namelijk door een niets en niemand ontziend schrikbewind, dat letterlijk en figuurlijk over lijken gaat. Maar nee, Willem Alexander is zich van de prins geen kwaad bewust en gaat straks weer vrolijk hossen in het Holland House, waar het Heineken welig tiert – dus verstand van bier heeft hij ook al niet.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.