Gjaltema

Dat was even schrikken, afgelopen zaterdag in het Radio I Journaal. Eén van de mooiste namen uit het Nederlandse voetbal, wat zeg ik: een niet onbelangrijk onderdeel van ons nationale erfgoed, gaat er aan. Het klinkt ongelooflijk, maar het is echt waar, blijkens de volgende mededeling op de website van BV Veendam: “Het stadion van BV Veendam – de Langeleegte – krijgt met ingang van het seizoen 2008-2009 een nieuwe naam. De club is hierover een overeenkomst aangegaan met het bedrijf Gjaltema uit Groningen. Per 1 juli 2008 heet het stadion officieel Gjaltema-stadion aan de Langeleegte”. Getver! Teiltje! Maar het wordt allemaal nog veel onsmakelijker, want het bericht gaat door als volgt: “Algemeen directeur Jan Korte van BV Veendam: De nieuwe naamgeving van het stadion schept voor ons de mogelijkheid om extra geld te genereren. Stadion de Langeleegte is qua naam één van de bekendste voetbalstadions van Nederland. Door daar zijn naam aan te verbinden, wil het bedrijf Gjaltema graag profiteren van deze bekendheid.”

Dus je speelt in één van de bekendste voetbalstadions van Nederland, met een unieke naam die vriend en vijand als muziek in de oren klinkt, kortom een gratis bron van kapitale goodwill en onbetaalbare sympathie, en dat verpats je allemaal voor een zak met geld (dat heet dus “extra geld genereren”) van een bedrijf dat graag van je bekendheid wil profiteren. Profiteren? Parasiteren zullen ze bedoelen. En zo wordt de lijst met foute kutnamen steeds langer en treuriger: Arke, Euroborg, Mandemakers, Mycom, Polman. Nee, in Veendam zijn ze definitief de weg kwijt. Terwijl ze dicht bij huis in het hoge noorden toch genoeg voorbeelden kunnen zien van hoe het qua voetbaltraditie wel moet: Heerenveen heeft het stadion vernoemd naar Abe Lenstra en Cambuur verruilt komende zomer het kunstgras voor echte zoden. Na zes jaar ploeteren op plastic en een afkeuring door de KNVB hebben ze in Leeuwarden eindelijk het licht gezien. Veelzeggende reactie op de website van de club: “Nu Heracles nog”. En dan ook meteen een andere naam in Almelo alstublieft. Hebt u een suggestie, dan kunt u die doorgeven aan info@fuck-gjaltema.nl.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.