Slap gelul

Het is deze zomer alweer twintig jaar geleden, dat Ruud Gullit het begrip “bobo” algemeen bekend en weinig populair maakte. Hij deed het na het zoveelste akkefietje met een bestuurder, die zijn eigen belangen boven die van de sporters stelde. Het was ten tijde van het EK voetbal in Duitsland, nadat de spelersbus voor de wedstrijd een uur bij het hotel van de KNVB had moeten wachten omdat een van de bobo’s zich had verslapen. En ze bestaan nog steeds, de opgeblazen sukkels die zichzelf zo niet als het opperwezen in hoogsteigen persoon, dan toch zeker als diens plaatsvervanger beschouwen. De allerergste van allemaal is natuurlijk de dopingcontroleur van Parijs-Nice, die de Belgische wielrenner Kevin van Impe per se wilde laten plassen terwijl die zojuist de uitvaart van zijn te vroeg geboren en overleden zoontje aan het regelen was. René Banierink had groot gelijk met zijn commentaar in de Twentsche Courant Tubantia van maandag: levenslang schorsen die man.

Bij het turnen kunnen ze er trouwens ook wat van. Nu heb ik niet zo heel veel met die sport, maar dat doet nu even niet ter zake. Veel belangrijker is het, dat de wereldkampioen van 2005, tevens winnaar van brons en zilver in 2006 en 2007, op de Olympische Spelen zal ontbreken. Yuri van Gelder mag niet meedoen omdat hij vorig jaar geen wereldkampioen werd (maar daarna wel drie wereldbekerwedstrijden won) en de reglementen willen dat alle landen vertegenwoordigd zijn. Zo is de laatste startplek toegewezen aan Nashwan Al-Harazi uit Jemen, vorig jaar nummer 176 op de WK, en dus hanteren de taliban van het IOC nog steeds het hopeloos achterhaalde motto van “Meedoen is belangrijker dan winnen”. Iemand die daar ook heel anders over denkt, is Cees Slings, de man die voor een aantal ruiters de kür componeert en maar één ding wil: dat één van zijn opdrachtgevers een medaille wint. En wel hierom: “Dat zorgt toch voor een soort opwinding, een prettig gevoel tussen de benen, zal ik maar zeggen“ (De Volkskrant, 13 maart). Dat gevoel moet Yuri dus missen, met dank aan het slappe gelul van het IOC.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.