Handicap

Uit de krant van vrijdag 25 april: Bewoners van een villawijk maken bezwaar tegen de komst van verstandelijk gehandicapten in hun buurt. Stichting Avelijn heeft een van de villa’s gekocht voor bewoning van cliënten met een beperking. De overige bewoners zijn bang dat hierdoor hun woongenot zal verminderen en hun eigendom in waarde zal dalen. “Niets ten nadele van die mensen, ik draag ze een warm hart toe, maar ons parkje is heel apart en heeft ook een eigen karakter” aldus een van de bezwaarmakers. Tuurlijk. Niets ten nadele van “die mensen” maar “ons parkje” heeft nu eenmaal een “eigen karakter”. Subtiele woordkeuze, wat u zegt, en ik heb lekker makkelijk lullen met mijn bescheiden daglonerswoning op een modaal woonerf, maar je vraagt je toch af wie er hier eigenlijk verstandelijk gehandicapt is.

Nu moet u niet denken dat welvarende villaparkbewoners de enigen zijn, die gehandicapten niet volwaardig nemen. Bij FC Twente kunnen ze er ook wat van. De club heeft altijd veel rolstoelers onder haar supporters gehad en in het oude Diekman konden zij vrijwel probleemloos op de sintelbaan een plekje vinden. In het nieuwe Arke Stadion hadden ze vanaf het begin de grootst mogelijke moeite om binnen te komen, maar met de tweede ring zou een en ander verbeterd worden. Hoewel ook weer niet te gek, want als ze volledig aan alle wensen tegemoet zouden komen, dan zou dat maar liefst zes gewone plaatsen kosten en dat kon natuurlijk niet. Zes plaatsen op een totaal van ruim 24.000: waar hebben we het over? Goa zitt’n a’j veur Twente bint? Jawel, maar niet allemaal tegelijk alstublieft.

Je zult in dit land maar gehandicapt zijn.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.