Jetski's

De kroonprins van Dubai, sjeik Mohammed bin Rashid al-Maktoum, heeft duizend volbloed renpaarden aan zijn privé collectie toegevoegd, waaronder enkele Australische kampioenen. Door deze aankoop is zijn Godolphin renstal, waarmee hij al enige tijd alle races op het noordelijk halfrond domineert, de grootste van de wereld. Met de investering was in totaal een bedrag van 500 miljoen dollar gemoeid en de vorige eigenaar was een multimiljonair die fortuin had gemaakt door vanuit een kippenschuur uit te groeien tot het grootste pluimveedrijf van Australië. U ziet het: in sommige kringen speelt geld geen rol onder het motto “het kost een paar centen maar dan heb je ook wat”. Vraag het maar aan die Enschedese cowboys van Palm Invest, hoewel die mischien meer handelen volgens het thema “het kost een paar centen maar dan heb je ook niks”.

Qatar is ook zo’n reservaat voor de rijken. Veel voetballers pikken er in de nadagen van hun carrière nog een graantje mee uit de welgevulde ruif. De competitie stelt geen bal voor, het is er overdag veel te heet om te trainen en je verveelt je helemaal te pletter, maar het geld vergoedt veel, zo niet alles. In de Volkskrant konden we vorige week lezen, hoe het Ronald de Boer aldaar vergaat. Hij voetbalt niet meer, maar denk niet dat hij zijn dagen niet nuttig doorbrengt: “Ik moet de kinderen naar school brengen en halen, en verder golf en jetski ik.” “Door de mall varen van die gondels. Kunnen de kinderen in, hartstikke leuk. Alleen verkopen ze daar de echte merken nog niet.” “Er is hier maar één golfbaan, maar wel een heel mooie. Spelen de pro’s ook op. En ik heb twee jetski’s.” “Ik heb trouwens wel veel vrienden hier: Libanezen, Italianen, Amerikanen. Die ken ik van de golf of de gym.” Goh. Twee jetski’s. Jee. Met een gondel door de mall. Gaap. Nog geen echte merken, maar wel veel vrienden. Ach. En maar één golfbaan.

Wat een geestelijke armoe, daar in Qatar.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.