EK Toto (6)

Ja hoor, ik was er al bang voor. “Deutschland Vize-Europa-Meister!” jubelde de presentator van het ZDF bij het begin van de nabeschouwing. In elk ander land hadden ze een gepast bescheiden toon aangeslagen en op z’n minst eerst de tegenstander gefeliciteerd, maar bij onze oosterburen gelden kennelijk andere wetten. “Deutschland Vize-Europa-Meister!” en dat moeten we dan dus weer vier jaar lang aanhoren, met hun Kampfgeist, hun Vierer-Kette, hun Ausdauer en hun Laufpensum. Gruwelijk slecht spelen, het deed soms pijn aan de ogen, maar ze kwamen er weer eens mee weg. En omdat de Teamchef van de Mannschaft natuurlijk niet durfde wat Youri Mulder in de rust volledig terecht adviseerde (Ballack wisselen) incasseerde hij het loon van de angst door linksback Lahm, een van de weinige technisch begaafde Duitsers, te offeren voor de vreselijke Jansen, de slechtste van allemaal – en dat wil wat zeggen.

EK-goede verliezer: Angela Merkel. EK-toppunt van smakeloosheid: de zogenaamde grap van Freek de Jonge over de rouwbanden tegen Rusland. EK-columnist: Nico Dijkshoorn van De Volkskrant. EK-blauwtong: Arsjavin. EK-afknapper: het spel van Rusland tegen Spanje. EK-genieten: het middenveld van Spanje. EK-als dat maar goed gaat: het jonassen van Aragones. EK-shuffle: Van Nistelrooij tegen Frankrijk. EK-doelpunt (eerlijk is eerlijk): Schweinsteiger tegen Portugal. EK-daar krijgt Van Marwijk nog een harde dobber aan: Van Persie en Sneijder weer vriendjes maken. EK-volgende keer alsjeblieft thuisblijven: Zweden. EK-en nou heel gauw terug naar Hamburg: Sylvie van der Vaart. EK-vraagje: hoeven we die glimmende gladjanus Jack (“Jongens”) van Gelder nu even niet meer te zien? EK-Toto: bedankt voor uw interesse en de vele leuke reacties. EK-elftal (over het gehele toernooi): Van der Sar; Ramos, Puyol, Kovac, Chiellini; Modric, Sneijder, Xavi; Arsjavin, Villa, Torres.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.