Voor paal

Prachtige kop in NRC Handelsblad van vorige week zaterdag: “Feyenoord-supporter ben je niet voor de lol”. Verantwoordelijk voor deze toch wat bizarre uitspraak: Peter Houtman, topscorer van de club die hij tegenwoordig dient als stadionspeaker. Het tekent de haat-liefde-verhouding die menig Feyenoord-fan maar al te goed zal herkennen, en ik moest eraan denken toen ik zaterdagavond Frank de Boer hoorde praten in de voorbeschouwing op de afscheidswedstrijd van Jaap Stam. In zijn ruim bemeten stacaravan op de camping te Garderen omschreef hij zijn oude strijdmakker als “Geen woorden maar daden”.

Helaas waren de beelden daarna heel wat minder stoer: we zagen Jaap Stam met een karretje door de supermarkt lopen, boodschappen doen voor zijn favoriete maaltje: andijvie met een gehaktbal en “geen dag zonder toetje”. En vooral de spaarzegels niet vergeten. Gelukkig bleek hij op het veld nog wel een keer de kiezelharde verdediger, die veel aanvallers liever niet tegenkwamen. Overmars, Seedorf en Leonardo werden al dan niet vriendschappelijk genadeloos onderuit geschoffeld en zelfs het weer werkte mee: het hoosde, waaide en donderde vervaarlijk in Zwolle.

Zo te zien was het stadion er nog niet geheel aan toe: het dak lekte als een vergiet en gaandeweg begon het kunstgras steeds meer op een waterballon te lijken. Hopelijk hebben ze in Enschede de boel beter voor elkaar. Hoewel, daar heeft iemand even niet goed opgelet toen de tekening gepresenteerd werd. Daardoor komen tweehonderd supporters op de tweede ring achter een paal te zitten, zodat ze niks zien. De club komt nu met het hondsbrutale voorstel dat ze hun plaats voor de helft van het geld kunnen kopen, maar intussen dus nog steeds niks zien. FC Twente-supporter ben je niet voor de lol, zullen ze misschien denken, maar de vraag is natuurlijk wie er nu écht voor paal zit.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.