Boete

Chelsea-aanvoerder Frank Lampard heeft salarisverhoging gekregen en gaat met ingang van dit seizoen 170.000 euro per week verdienen. Is dat veel? Ja en nee. Ja, omdat je daarmee een doorsnee land ergens in de derde wereld aan een sluitende begroting kunt helpen. Nee, omdat we het kennelijk gewoon zijn gaan vinden dat een technisch beperkte voetballer zulke astronomische bedragen mee naar huis mag nemen – om het vervolgens te besteden aan zaken waar technisch beperkte voetballers in Engeland doorgaans veel waarde aan hechten zoals daar zijn zuipen, snuiven, gokken en naar de hoeren gaan. Overigens hebben ze bij Chelsea dat geld in no-time terugverdiend, want de FIFA heeft hun voormalige werkgever Adrian Mutu veroordeeld tot een boete van ruim 17 miljoen euro.

De Roemeen was in 2004 positief getest op het gebruik van cocaïne, werd na een jaar dienstverband bij Chelsea ontslagen en kreeg zeven maanden schorsing aan de broek. Nu, bijna vier jaar later, moet hij dus nog eens boeten, en niet zo zuinig ook. Ik vind 17 miljoen euro tenminste een heleboel geld en ook in geen enkele verhouding staan met de overtreding. Bovendien wordt hij bestrafd vanwege de schade die Chelsea heeft opgelopen door de contractbreuk. Maar de club had hém toch ontslagen? Daar komt nog bij dat cocaïne behoorlijk duur in aanschaf is en daarom hoop ik niet alleen dat Mutu intussen van die vuile troep af is, maar vind ik eigenlijk ook dat de FIFA misschien maar eens een boete moet overwegen voor clubs, die hun spelers met belachelijke salarissen in staat stellen om dat gemene spul in huis te halen.

Copyright Peter Bonder.

Met dank aan 360SportsIntelligence.

Kijk ook op www.twentesport.com.