Core business

Intrigerend tussenzinnetje in De Volkskrant van vorige week donderdag. Het artikel ging over de “grote sprong voorwaarts” van FC Twente in het nieuwe stadion. Verslaggever Robèrt Misset noteerde, dat voorzitter Munsterman met een weddenschap duizend euro had gewonnen van “een lokale journalist”. Deze had voorspeld dat zijn club nooit meer dan 22,5 miljoen euro aan inkomsten zou genereren, terwijl de teller dit seizoen richting de dertig gaat. De journalist mocht het bedrag houden en dat was natuurlijk bijzonder aardig van Munsterman, maar de grote vraag is intussen: wie is die lokale journalist die kennelijk zo goed in de slappe was zit dat hij zich een weddenschap om duizend euro kan veroorloven? Toch niet eentje van Wegener, misschien?

Van die bijna dertig miljoen komt overigens meer dan de helft uit sponsoring. De rest wordt opgehaald uit de inkomsten van de kaartverkoop, de televisierechten en “bijzondere baten/diverse opbrengsten”. En vooral die laatste post zal de komende jaren nog veel verder groeien, want zo kraait Munsterman: “We zijn het grootste party- en congrescentrum van Oost-Nederland!” Goh. Hij is dus geen voorzitter van een professionele voetbalclub. Nee, hij is bedrijfsleider van een multifunctioneel bedrijf, waar af en toe ook gevoetbald wordt. Dat kan nog leuk worden: zo kan ik me voorstellen, dat de accommodatie te huur is voor een seminar teambuilding met Steve McClaren als dagvoorzitter. Of voor een workshop footvolley met de complete selectie. En ik maar denken dat voetbal de core business was.

Copyright Peter Bonder.

Met dank aan 360SportsIntelligence.