Startschot

Michael Moore is een man naar mijn hart. De Amerikaanse documentairemaker koppelt een gezond wantrouwen tegen “de boven ons gestelden”, zoals Theo van Gogh ze altijd omschreef, aan een geweldig gevoel voor humor. Voorbeeld? “Ik zal pas geloven dat Iran aan een kernbom bouwt als hun president het podium van Idols komt opgewandeld met zo’n ding in z’n handen.” Ander voorbeeld? “Politici zouden een badge moeten dragen met de tekst: Ik heb maar een half brein.” Zo, die kunnen milieu-muts Cramer, OV-gansje Huizinga en defensie-kluns Van Middelkoop in hun zak steken – als ze ‘m al snappen.

Er zijn evenwel uitzonderingen, maar ja, die gaan dan weer veel te vroeg dood. Maandag overleed Relus ter Beek, nog maar 64 jaar en een politicus zoals ze vandaag de dag niet meer gemaakt worden. Afkomstig uit een rood nest in de Drentse bodem van turf, jenever en achterdocht. Een geboren sociaal-democraat en een rasechte PvdA’er, maar niet vies van “rechtse” sporten als golf en hockey – en dan na afloop mooi aan het bier. De sport was bij hem in goede handen: het is mede aan hem te danken dat de start van de Vuelta volgend jaar plaats vindt in Drente, de provincie waar hij met zoveel liefde Commissaris van de Koningin was. Op maandag 31 augustus 2009 zal het peloton worden losgelaten op het circuit van de TT in Assen en ik had hem daar heel graag het startschot zien lossen.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.