Buitenspel

Dus u dacht dat er in Nederland alleen op de voetbalvelden warrig, slecht en inconsequent gefloten wordt (Wiedemeyer, Vink, Wegereef)? Ik was zondag bij Kampong, voor de niet-ingewijden onder u: dat is een hockeyclub in Utrecht en daar spelen zowel de dames als de heren in de landelijke hoofdklasse. Dan heb je het dus over tophockey en ik heb me niet alleen prima vermaakt, maar ook hogelijk verbaasd over het niveau van de arbitrage. Bij de dameswedstrijd tegen HDM zaten de twee scheidsrechters er regelmatig faliekant naast en dan is zelfs het anders toch zo beschaafde hockeyvolk redelijk luidruchtig in het commentaar langs de lijn. Hetgeen zelfs nog een graadje erger werd toen de mannelijke fluitist er in de wedstrijd tegen de heren van Oranje Zwart een potje van maakte en tot drie keer toe door zijn vrouwelijke collega moest worden overruled.

En dan hadden ze nog niet eens te maken met dat vermaledijde buitenspel, dat er bij het hockey tot ieders nut en genoegen al jaren geleden uit is gegooid. Geen gedoe meer, geen discussies achteraf, ideaal. Maar bij het voetbal zijn ze zover nog steeds niet. Ik zag zaterdagavond op mijn betaalkanaal twee wedstrijden langskomen, eerst Twente-Heracles en toen Ajax-Groningen. De tweede was overigens stukken leuker dan de eerste, maar even afgezien daarvan heb ik in totaal zeker zes foute buitenspelwaarnemingen gezien. Mijn advies: afschaffen die regel, twee scheidsrechters per wedstrijd, tijdstraffen invoeren en vliegende wissels toestaan. Bij het hockey is dat allemaal heel gewoon, maar het voetbal blijft zichzelf maar buitenspel zetten. Laten ze het nou gewoon eens een keer proberen en ze zullen zien dat het werkt. Maar ja, het mag niet van meneer Uilenberg. Die ziet liever dat prutsers als Wiedemeyer, Vink en Wegereef elke week hun wedstrijden verzieken.

Copyright Peter Bonder.

Met dank aan 360SportsIntelligence.

Kijk ook op www.twentesport.com.