Flop Top Vijf 2008

Op vijf, ex aequo: Danko Lazovic en Luis Suarez. De eerste viert zijn doelpunten met een fopspeen en beledigt zijn trainer en diens moeder. De tweede produceert de ene fopduik na de andere en manifesteert zich als een eersteklas matennaaier. Waardeloze klieren.

Op vier: de Nederlandse hockeyheren. In de halve finale geven ze vlak voor tijd een 1-0 voorsprong tegen de Duitsers prijs, vervolgens laten ze de kleine finale tegen Australië opzichtig lopen en uiteindelijk kunnen ze het nog niet eens opbrengen om samen de prijsuitreiking van de dames bij te wonen. Losers.

Op drie: de kabeltruien van Mart Smeets. Ze leiden af van het schaatsen en, erger nog: van Ria Visser. De man is na Youp van ’t Hek ’s lands grootste column-schnabbelaar en recyclet zichzelf tot een godsvermogen bij bol.com, maar is nog steeds klant bij Ter Stal. Vier halen, drie betalen en dat is te zien.

Op twee: Anky van Grunsven en Sjef Jansen, haar man. Je mag (en moet misschien zelfs wel) teleurgesteld zijn als je geen Sportvrouw van het Jaar wordt, maar laat dat dan niet zo duidelijk blijken. Bovendien: wat hebben die debiele danspasjes van zo’n sufgefokt circuspaard eigenlijk met sport te maken?

Op één: Ellen van Langen. In 1992 maakte ze zich onsterfelijk met een gouden medaille op de 800 meter, maar als bestuurslid van de Atletiekunie maakte ze zich ongeloofwaardig door in te stemmen met onzorgvuldig handelen inzake de dopingovertredingen van Simon Vroemen. Ze treedt niet af, want (aldus De Volkskrant van 20 december): “We hebben niet ernstig genoeg gefaald.” Maar wel ernstig genoeg om met afstand nummer één van de Flop Top Vijf 2008 te worden.

Copyright Peter Bonder.

Met dank aan 360SportsIntelligence.

Kijk ook op www.twentesport.com.