Top Tien 2008 (1)

Ik vroeg u vorige week om uw favoriete sportmoment van 2008 naar mij door te mailen zodat ik er een Top Tien van kan maken. Met dank voor uw reacties deze week deel 1.

Op tien een tip van een trouwe lezer: ga naar YouTube en google “fútbol uno mundial promo”. U ziet dan een redelijk hilarisch reclamespotje voor een Braziliaanse voetbalzender. Het ziet er aanvankelijk nog heel veelbelovend uit, maar of het ook letterlijk in een hoogtepunt eindigt, dat laat ik hier maar even in het midden.

Op negen het welkome idee van een Almelose voetbalfan, om de weergaloze actie van Daryll Douglas tegen Sparta nog eens terug te halen. De wervelende beweging op de middellijn, waarmee hij een Rotterdammer kansloos passeert, was inderdaad schitterend (en had in ieder geval geval meer met voetbal te maken dan de schandalige aanslag van Mark Looms op Rydell Poepon).

Op acht het doelpunt van Ali Boussaboun namens FC Utrecht tegen Heracles. U kunt het zich vast nog wel herinneren, dit instinctieve idee van een natuurtalent. Wat mij betreft staan Boussaboun, Amrabat, Bakkal, Aisatti, El-Ahmadi en al die andere rasvoetballers model voor alle k-Marokkaantjes, die niet willen deugen. Ga voetballen. Of word burgemeester van Rotterdam.

Op zeven, en op veler verzoek, de UEFA Cup-triomf van FC Twente op Schalke 04 in het algemeen en de 2-0 van Kenneth Perez in het bijzonder. Eindelijk winst op een Duitse club, nadat het eerder mis ging tegen Borussia Mönchengladbach (1973, 1975), Dynamo Dresden (1980), Bayer Leverkusen (1990) en Bayern München (1993). En toch hopen we allemaal dat Schalke doorgaat, mooi is dat.

Op zes de ervaring van een Arnhemse hockeyvriend, die dit jaar het “debuut” van zijn vierjarig zoontje in de algehele Oranje-gekte tijdens een voetbaltoernooi mocht beleven. Nederland-Italië werd 2-0 en het ventje vond het prachtig, niet zozeer de wedstrijd als wel al dat gejuich en getier, net als de hele entourage. Jong geleerd, oud gedaan?

Volgende week de top vijf.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.