Voetbalplaatjes (2)

We hadden het eerder deze week wel heel gezellig over die leuke spaaractie voor voetbalplaatjes met die aardige meneer van Albert Heijn, maar we mogen natuurlijk niet vergeten dat het moederbedrijf Ahold een paar jaar geleden bijna naar de kloten ging door het gedraai en gegraai van een paar schurken en bandieten, die even niet op de kleintjes wensten te letten. Duizenden beleggers verloren samen enkele honderden miljoenen en de nog levende naamgever van de grootgrutter draaide er in een eerste reactie niet omheen: “Ik voel me verneukt.” Topman Cees van der Hoeven moest het veld ruimen en mocht nooit meer aan het hoofd staan van een beursgenoteerde onderneming, maar Ali Baba likte zich in bij één van de vele (in ieder geval meer dan veertig) rovers onder zijn machtige vrindjes en incasseerde al gauw zijn eerste tientallen miljoenen bij een verdomd lollige deal met een bende telecomcowboys.

Gisteren stond meneer met zijn vroomste smoelwerk deemoedig voor het hekje van de rechter, die hem met een boete van dertig duizend euro min of meer beloonde voor zijn wangedrag – en laat het niet weer gebeuren, dat werk. Dertig duizend euro is voor deze volgetankte ladenlichter namelijk slechts een fooi, meer niet. Even pinnen, transactie voltooid en laat dat bonnetje maar zitten. Ik hoorde hem na het vonnis op de radio en kreeg toen een nog grotere teringhekel aan hem dan dat ik al had. Hij schroomde namelijk niet om de ziekte van zijn kind tijdens de boekhoudfraude als mogelijk excuus in de strijd te gooien. Hij was daardoor misschien wat minder alert dan normaliter het geval zou zijn geweest. Je moet maar durven. Eerst de boel laten oplichten, dan de andere kant opkijken en er vervolgens nog mee weg komen ook. Hij zou zich moeten schamen in plaats van zo’n abject alibi te misbruiken. Hoe smerig kun je zijn? Dat is dus de man die Albert Heijn jarenlang heeft geleid. Denkt u daar maar eens aan als u met het voetbalplaatje van Danny Buijs (ADO Den Haag) thuiskomt.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.