Geschokt

De KNVB reageert “geschokt” op het uitlekken van een geheim rapport, waarin enkele scheidsrechters in het betaald voetbal een zware onvoldoende voor hun prestaties krijgen. Na een interne evaluatie was de balans opgemaakt en daar werden ze in Zeist niet vrolijk van. Eric Braamhaar fluit niet alleen slecht, maar is ook moeilijk te coachen, mist de beleving en staat niet open voor mentale begeleiding. Ook Ben Haverkort, Dick van Egmond en Jack van Hulten scoren onder de maat, terwijl Jan Wegereef daarentegen een topseizoen beleeft. Roelof Luinge, Pieter Vink en Bas Nijhuis krijgen een voldoende, maar ook dat feit had dus eigenlijk helemaal niet publiekelijk bekend mogen worden.

Jaap Uilenberg is boos en zijn bazen vinden “het schokkend en onacceptabel dat persoonlijke informatie over het functioneren van KNVB-medewerkers in de openbaarheid terecht is gekomen”. Hoezo: in de openbaarheid terecht gekomen? We kunnen het elk weekend met eigen ogen zien, op Studio Sport en Eredivisie Live. Veel scheidsrechters maken er een onvoorstelbare puinhoop van en fluiten maar wat. Niet voor niets heeft de FIFA niet één Nederlander zelfs maar op de voorlopige lijst voor het WK van 2010 gezet. Ze kijken wel uit. Nee, de KNVB zou niet geschokt moeten zijn door het lekken van een geheim rapport. Dat doen geheime rapporten nu eenmaal. De KNVB in het algemeen en Jaap Uilenberg in het bijzonder zouden geschokt, buitengewoon ernstig geschokt zelfs, moeten zijn vanwege de deplorabele kwaliteit van de arbitrage, die ze zelf eerst veel te lang gedoogd en vervolgens nog veel langer in stand gehouden hebben. Dat heet wanbeleid.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.