Rare Limbo's

Kent u die mop van die twee clubs die naar Kerkrade gingen? Die gingen niet, ha ha ha. Ze hebben er in Limburg een onvoorstelbare bende van gemaakt en het einde van deze unieke soap zou wel eens kunnen zijn dat Roda JC degradeert, Fortuna Sittard failliet wordt verklaard en MVV dan wel VVV de lachende derde wordt. “Kom maar op, jullie Hollanders, we lusten jullie rauw” klonk het eerst nog zelfbewust. Maar toen wisten ze nog niet dat de provincie er geen geld bij wilde doen en het feest niet doorging – tot grote vreugde van de wederzijdse supporters, die de concurrentie het licht in de ogen niet gunnen en alleen maar blind aan hun eigen club denken.

En nu kunnen we wel blijven lachen om die rare Limbo’s, maar halverwege de jaren zestig was het hier in Twente ook oorlog tussen twee clubs. Enschedese Boys en Sportclub Enschede gingen fuseren en er zijn nu nog fans van beide verenigingen die sindsdien niet één wedstrijd van FC Twente hebben gezien. Dus ook niet die eerste, op 22 augustus 1965, thuis tegen Telstar (1-1). Trainer Friedrich Donenfeld stuurde de volgende elf spelers het veld op: Kees Warringa, Ruud Vondeling, Job Hoomans, Dais ter Beek, Willem de Vries, Johan Plageman, Heinz Höher, Egbert ter Mors, Spitz Kohn, Ned Bulatovic, Issy ten Donkelaar. Saillant detail: Spitz Kohn voetbalde daarvoor ook bij Fortuna ’54, de voorloper van Fortuna Sittard, u weet wel, één van de clubs die naar Kerkrade gingen.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.