Bafana Bafana (1)

Er wordt gevoetbald om de Confederations Cup in Zuid-Afrika en waar gaat de discussie over? Over de infrastructuur, die nog niet helemaal berekend blijkt op de komst van miljoenen gasten. Over de criminaliteit in de sloppenwijken van Johannesburg, waar je als buitenlander je leven niet veilig bent. En over de seksuele moraal die bij gebrek aan condooms hele generaties aan aids heeft zien sterven. Het zijn typisch van die thema’s waarmee we onze westerse superioriteit willen bevestigen in de hardnekkige vooroordelen over dat achterlijke werelddeel rond de evenaar. Alsof de WK-gangers de eerste toeristen zijn die Zuid-Afrika ontvangt. Alsof er in Amerika en Europa geen no go areas bestaan. En alsof we hier geen hoeren hebben die door hun pooiers worden genaaid. Er is in Italië zelfs een president die ze op zijn feestjes uitnodigt.

Natuurlijk is er van alles mis met Afrika in het algemeen en Zuid-Afrika in het bijzonder. Maar ik vind het eerlijk gezegd een beetje gênant dat we ons daar politiek correct druk over maken terwijl we de misstanden zelf veroorzaakt hebben en nog steeds doen verergeren. Engeland, Frankrijk, Duitsland, België, Nederland: we hebben allemaal een koloniaal verleden waarop we niet trots kunnen zijn. De eeuwenlange uitbuiting en vernedering hebben hun werk gedaan. Het zijn westerse regeringen die het oogluikend toestaan dat hun miljarden aan ontwikkelingshulp terecht komen in de foute zakken van foute mannen die er bij westerse handelaren wapentuig voor kopen om hun eigen volk af te slachten. Dat mag niet, maar zonder ons geld zou het ze ook niet lukken. En het is toch echt een westerse paus die op basis van middeleeuwse opvattingen het gebruik van condooms verbiedt. Wie is hier nou achterlijk?

(De Roskam, 26 juni 2009.)

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.