Bafana Bafana (2)

Er wordt gevoetbald om de Confederations Cup in Zuid-Afrika en waar gaat de discussie over? Over het geluid van de vuvuzela, de ventielloze trompet waarmee de lokale stadionbezoekers hun enthousiasme uiten. Oké, ze doen dat de hele wedstrijd en het lijkt net of een kudde drachtige nijlpaarden een lange natte wind laat, maar wat dan nog? Muziek en dans horen daar bij het voetbal. Ik heb een paar jaar geleden tijdens de WK voor jeugdteams in Enschede het genoegen gehad om tussen een menigte Afrikaanse supporters verzeild te raken. Dat was een feest om mee te maken. Daarbij vergeleken zijn de trommelaars van Vak P een sneu drumbandje. Maar wat doen we met onze westerse arrogantie? We gaan serieus discussiëren over de vraag of we de vuvuzela niet moeten verbieden, althans tijdens de WK. Daarna mogen die domme nikkers weer hun gang gaan met hun debiele getoeter, want dan hebben we er tenminste geen last meer van.

Het is verdomme hún land, hún cultuur, hún traditie en die hebben we maar te respecteren. Er klaagt toch ook niemand in Zuid-Afrika wanneer volwassen mannen zich in oranje hansopjes persen en als een beschonken bos wortels naar een wedstrijd van het Nederlands elftal gaan, onderweg tegen elke vrouw “Daar Moet Een Piemel In” blèrend? Hoezo beschaving? Ik hoop toch echt dat een Afrikaans land volgend jaar eindelijk een keer wereldkampioen wordt. Bafana Bafana!

(De Roskam, 26 juni 2009.)

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.