Presenteerblaadje

Juan Carlos is formeel de Koning van Spanje, maar Johan Cruyff is onbetwist de Koning van Catalonië. Vorige week bezocht hij de Tour de France die Zijn Barcelona aandeed en alle aandacht was gericht op Hem. De Verlosser, zoals hij nog steeds genoemd werd, liet zich gewillig bekijken door de media toen hij plaats nam in de auto van ploegleider Erik Breukink om de etappe te volgen. En hem kennende moeten we niet vreemd opkijken dat hij onderweg constateerde dat Dennis Mentsjov niet goed op de fiets zat, net zoals hij ooit biljartkoning Raymond Ceulemans adviseerde om over links iets meer effect te geven – en vooral niet vergeten te krijten.

’s Avonds was hij te gast bij Mart Smeets en ik noteerde de volgende juweeltjes voor u: “Kranten is de opinie van diegene wie het schrijft” en “Hij hep wel een presenteerblaadje afgegeven”. Hij bedoelde natuurlijk visitekaartje, maar iedereen snapt het, want dit is de taal van Johan Cruyff, die de Spaanse vocabulaire eigenmondig verrijkte met “En un momento dado” (inderdaad, op een gegeven moment). Van kippenvel maakte hij vellenkip, gatenkaas werd geitenkaas, een leeg middenveld heette een parkeergarage en het wachten is eigenlijk alleen nog maar op een nieuwe wielerwijsheid: “Elk voorwiel hep z’n nadeel.”

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.