Zomergasten (2)

In de eerste aflevering van deze serie werd vorige week uw aandacht gevraagd voor de Limburgse voetballer Willy Dullens, die volgens leeftijdgenoot Johan Cruyff technisch misschien nog wel beter dan hij was, maar door een blessure nooit verder kwam dan vier interlands in 1966 en 1967. Deze week gaat het over een voetballer, die evenmin het uiterste uit zijn carrière heeft gehaald, maar dan meer door eigen toedoen: de Duitser Helmut Rahn, die op 16 augustus 1929 in Essen geboren werd en daar op 14 augustus 2003 ook overleed. Hij zou eind deze week dus tachtig jaar zijn geworden, maar voor een vorige generatie Duitsers was hij so wie so al legendarisch. Rahn was namelijk de man, die de Mannschaft van Sepp Herberger in de WK-finale van Bern (1954) tegen Hongarije naar de wereldtitel schoot. Een redelijke sensatie, want eerder in het toernooi had Duitsland al met 8-3 verloren van de Magische Magyaren, die in de finale bovendien met 2-0 voorstonden. Rahn scoorde nog voor rust de gelijkmaker en maakte in de vierentachtigste minuut op z'n aller-Duitst de winnende goal.

Dit doelpunt werd in Duitsland, dat nog nabeefde van de dreunende nederlaag in de Tweede Wereldoorlog, als het Wonder van Bern beschouwd en als een morele opkikker voor de wederopbouw van het zwaar beschadigde land. Rahn bleef intussen gewoon doorgaan met scoren: eenentwintig keer in de veertig interlands die hij tussen 1951 en 1960 speelde en tien keer op de twee WK's waaraan hij deelnam. Maar hij was ook een Bourgondische levensgenieter: hij spuugde er niet in, om het maar eens aardig te zeggen. Dat was bekend bij manager Henk Olijve van Sportclub Enschede, die hem in 1960 naar Het Diekman wist te lokken. Rahn kreeg inderdaad problemen vanwege rijden onder invloed, maar hij gaf ook waar voor zijn geld: negendertig, meerendeels prachtige doelpunten in drie seizoenen. In januari 1963 volgde het begin van het einde, toen hij bij Gronau de grens overstak om zijn zoon naar school te brengen en door de Duitse politie werd opgepakt. Hij zat vier weken vast en zou daarna nooit meer de oude worden. Toch is hij niet vergeten: voor het stadion in Essen staat een standbeeld van hem op de Helmut-Rahn-Platz en de documentaire "Das Wunder von Bern" van regisseur Sönke Wortmann, die kort na zijn overlijden verscheen, is aan hem opgedragen. Wanneer krijgt Enschede een Helmut Rahn-straat?


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.