De Derby

Volgens mijn Dikke van Dale is een derby: -1. (met hoofdletter) een wedren over vijf mijl voor driejarige paarden, in de week voor of na Pinksteren te Epsom gehouden; -2. (Amerikaanse) verkorting van derby-hat, hetzelfde als de Engelse bowler-hat, ronde herenhoed, Garibaldihoed; -3. kaas uit Derbyshire; -4. een sportwedstrijd tussen twee naburige verenigingen. Over de laatste betekenis wil ik het deze week graag met u hebben, want van een wedren over vijf mijl voor driejarige paarden heb ik weinig kaas gegeten, al dan niet uit Derbyshire, laat staan een ronde herenhoed op. (En trouwens: ga naar YouTube voor een sketch van Hans Teeuwen over Garibaldi. Lachen!)

Heracles-Twente is een derby, natuurlijk, maar veel romantiek zal er zondagmiddag in Almelo niet bij zijn, al zullen de sentimenten tussen de supporters wel hoog oplopen, en hopelijk niet ontsporen. Voor de echte hectiek moet u zondagmiddag op Het Slagman aan de Maatmanweg in Enschede zijn, waar de hockeyers van PW en EHV elkaar ontmoeten voor de eerste derby sinds, ja sinds wanneer eigenlijk? Ik herinner me nog heel vaag een wedstrijd tussen beide clubs met legendarische PW’ers als Pally Benedict en Nico Spannenburg. Aan hen kunnen we het helaas niet meer vragen, maar het wordt hoe dan ook een historische wedstrijd. De beelden van zondag 4 oktober komen misschien wel op YouTube.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.