Folklore

De hockeydames van Nederland zijn dus kampioen van Europa geworden. Is dat een prestatie die een felicitatie waard is? Ja en nee. Ja, omdat je dan toch eerst die finale zult moeten winnen en dat is met Duitsers als tegenstanders immers altijd maar weer afwachten. Maar ook nee, want de vier wedstrijden daaraan voorafgaand wonnen ze met twee vingers in de neus, wat met zo’n stick in de hand overigens nog niet meevalt. Tegen Azerbeidjan werd het 10-0, Engeland ging er met 5-0 af, de Russinnen kregen met 9-0 om de oren en pas in de halve finale tegen Spanje werd de eerste tegentreffer geïncasseerd, wat bij een 5-1 overwinning natuurlijk ook geen bal voorstelt. Nee, op Europees gebied is dameshockey vooral een vorm van goedbedoelde folklore. Het wordt pas echt serieus wanneer landen als China, Australië en Argentinië zich ermee gaan bemoeien.

Dat hockey ook in andere opzichten een folkloristische attractie is, bleek wel uit de achterlijke paniekreactie van de KNHB op het bezoek van de Oranjes aan het Wagener Stadion. De hockeybobo’s lieten heel bijdehand een verklaring uitgaan, dat het verboden was om prins Willem-Alexander, prinses Máxima en de drie prinsesjes te fotograferen vanwege hun privacy. Wacht even, hier klopt iets niet. Dus die gasten zitten op onze kosten eerste rang en mogen vanwege de privacy niet op de foto? Wat is dat voor royale onzin? Gefotografeerd worden is verdorie hun core business, veel meer kunnen ze trouwens ook niet en per slot van rekening worden ze daar ook nog eens vorstelijk voor betaald. Dat vonden ze bij de KNHB uiteindelijk gelukkig ook, want een dag na de uitvaardiging van het volslagen belachelijke verbod volgde de volkomen terechte verontschuldiging hiervoor. Oké, maar dan wil ik nu ook graag antwoord op de vraag of de RVD het weet c.q. goed vindt dat één van de prinsesjes werd gefotografeerd in een shirtje van de Rabobank. En vertel er dan ook maar bij wie dat betaald heeft.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.