Prinsjesdag

Het is vandaag Prinsjesdag, de dag waarop de boven ons gestelden hun vrome voornemens voor het volgende begrotingsjaar laten voorlezen door een lichtelijk bekakt pratende mevrouw die we kennelijk Koningin moeten noemen. De taal is heel anders dan de hurktoon die de overheid normaliter over ons uitstort. “De maatschappij, dat ben jij.” Dat niveau. Als het maar rijmt. En vooral ongevraagd tutoyerend. Neem nou die nieuwe campagne om ons aan de led-lamp te helpen. Op zich niks mis mee, want het milieu hoeft niet sneu (dat rijmt). Maar de titel doet me toch echt de tenen krommen en naar adem happen. “Watledje?” Led’s do it. Led’s go for it. Led’s get together. Of, nog erger: je zult maar een dierbare verloren hebben in de dode hoek van een vrachtwagen. En je ziet op de televisie een flitsend filmpje met illusionist Hans Klok, die met een truc de situatie oplost. Wat is daarvan de boodschap, regering? Daar kun je mee thuis komen? Fijn om te weten als je zojuist de rekening van de uitvaartondernemer hebt betaald.

Enfin, Prinsjesdag. Bent u ook zo benieuwd naar wat ze in Den Haag op sportief gebied voor ons in petto hebben? Het zal met veel zalvende woorden wel weer gaan over sport als maatschappelijk bindmiddel in de integratie van kansarme doelgroepen en meer bewegen in de strijd tegen de oprukkende obesitas. Aha, denkt u nu gevat, daar ligt dus een mooie taak voor een task force “Denk niet te licht over overgewicht”. Nou, dat had u dan mis gedacht, want die campagne loopt al, echt waar. Gewoon, omdat het rijmt. Maar niet alleen de nationale overheid denkt voor ons vrijwel uitsluitend in rijmelarijen. Op lokaal niveau doen ze ook alsof het elke dag vijf december is. De gemeente Enschede heeft een nieuw mountain bike parcours uitgezet langs de randen van de stad en wat staat er op het routebord? Jawel: “Ga op pad, beleef de stad.” Gewoon, omdat het rijmt. Wat is er mis met “Ga toch fietsen”?

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.