Boterhoofden

Hij presenteerde zich graag als het spiegelbeeld van de gewone man. Wel in driedelig grijs of dubbele krijtstreep, maar altijd geitenwollen sokken aan. Een harinkie op z’n tijd. De grootste familie van Nederland. Bakje koffie doen. Hè gezellig. Fransje Bauer, Jantje Smit. De krant van wakker Nederland. Dirk Scheringa. Aardige buurman, handige zwager, dat type. Zeg maar Dirk. En intussen plukte hij de gewone man tot op de laatste eurocent helemaal kaal met zijn schandelijke woekerpolissen. Net zoals hij eerder de carrière van AZ-keeper Oscar Moens hopeloos ruïneerde vanwege een kinderachtige kwestie over vage portretrechten. Een rancuneus mannetje, dat zich bij voorkeur omringt met hielenlikkende jaknikkers en schoonpratende stroopsmeerders. Klaas Wilting als woordvoerder: die man denkt nog altijd dat hij in Waku Waku zit. Bos, Balkenende, Wellink: ze hebben allemaal boter op hun hoofd. Zalm, Nijpels, De Grave, Linschoten en al die andere VVD-prutsers die hem al die tijd ongestraft zijn gang hebben laten gaan: terug met die salarissen, hier met die bonussen!

Tegelijkertijd heeft het er alle schijn van dat Louis van Gaal net op tijd de DSB-dans lijkt te zijn ontsprongen. Vorig jaar nog dikke maatjes met Dirk Scheringa, maar tegenwoordig Ludwig van Beieren en dat vraagt natuurlijk om het uitbrengen van een boek. En dan niet één boek, nee: meteen maar twee, een Autobiografie en een Visie. Vorige week was het zover en dat hebben we geweten. Normaliter etaleert de man een zichtbaar fysieke afkeer van de media, maar nu hij ze voor de promotie nodig had was hij niet uit de studio’s voor de camera’s weg te slaan. Bovendien week hij ineens af van zijn onhebbelijke gewoonte om domme journalisten (journalisten zijn in zijn ogen vooral dom) af te blaffen. In plaats daarvan was hij poeslief, bij tijd en wijle bijna charmant. Hij wilde zelfs wel toegeven dat hij met zijn schandelijke optreden tegen de vierde man na de wedstrijd tegen Juventus veel te ver was gegaan. Maar gelukkig was hij ook weer de arrogante betweter die hij altijd al was geweest. Zijn commentaar op de Nobelprijs voor Barack Obama: “Hij heeft nog nooit iets gepresteerd!” Jij wel, Louis, jij wel.

Copyright Peter Bonder.

Met dank aan 360SportsIntelligence.

Kijk ook op www.twentesport.com.