Veendam uit

AZ of Vitesse, ik heb nooit een keus kunnen maken aan welke club ik nou eigenlijk de grootste hekel heb. Of liever gezegd: moet hebben, want ze vragen er allebei met nadruk om dat ze gehaat worden, behalve misschien als je in Alkmaar of Arnhem woont – wat ik dus niet doe noch ooit gedaan heb. Vitesse staat nog steeds voor Karel Aalbers, want de slepende erfenis van deze megalomane onheilsprofeet hangt het volk in die achterlijke ballenbak voor eeuwig als een molensteen om de nek. En ik moet eerlijk zeggen: dat gun ik ze van harte. Per slot van rekening hebben ze die maniak jarenlang zijn ego laten poetsen, totdat alle glans, glamour en glitter er voorgoed af waren.

AZ stond tot maandag voor Dirk Scheringa, die in zijn afsluitende persconferentie emmers vol krokodillentranen mocht snotteren. Geen idee wie of wat hij met zijn monotone jankverhaal in dat lispelende dorpsaccent probeerde te overtuigen, maar dat kwam ook door dat reclamebord dat de hele tijd boven die kamerbrede kuif prominent in beeld bleef hangen: “Goed voor je geld.” Hoezo failliet gegaan? Kapot gemaakt, dat was het verhaal. En zo hadden ze hem niet alleen zijn bank en zijn bedrijven, maar ook zijn speeltjes afgepakt. AZ zonder Dirk Scheringa, dat gaat binnen twee jaar richting de Jupiler League. Net goed, lekker puh. Veendam uit, altijd lastig. En ik zou het als trotse Tukker een grote eer vinden wanneer achteraf zal blijken dat die 3-2 van afgelopen zaterdag het beslissende zetje daartoe is geweest.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.