Voor goud gaan

Als zelfs de charme en het charisma van Michelle en Barack Obama kennelijk niet toereikend zijn om het IOC te verleiden, dan zou je bijna gaan denken dat de keuze voor Rio de Janeiro een signaal van anti-Amerikanisme is. Je moet immers van goeden huize komen om de populairste wereldleider en zijn First Lady zo opzichtig een blauwtje te laten lopen. Zo zie je maar weer dat niet alle doelen het middel heiligen. Madrid had de Spelen van 2016 ook graag willen hebben en gooide de 89-jarige Juan Antonio Samaranch als laatste troef op tafel. Deze ex-president van het IOC, die zich tijdens zijn voorzitterschap “Excellentie” liet noemen, stond evenwel voor een vergeefse missie, want onder zijn leiding werd de Olympische beweging vele decennia lang gekenmerkt door decadentie en corruptie. Dat hadden de Spanjaarden echter niet door – en Samaranch zelf al helemaal niet.

Wie ook niet helemaal jofel tussen de oren is: Anton Geesink, de Utrechtse vleesklomp die ooit de wetten van de zwaartekracht met succes in praktijk bracht door een arme Japanse judoka kansloos te pletten. De man is om volstrekt onduidelijke redenen nog steeds lid van het IOC en als zodanig zou hij dus de ideale persoon moeten zijn om de Nederlandse lobby voor 2028 te ondersteunen. Toch gooit hij zijn gewicht niet in de schaal, sterker nog: hij heeft zijn vertrouwen in het bestuur van NOC*NSF opgezegd en wil zelfs dat dit in zijn totaliteit opstapt. Waarom is niet geheel duidelijk, net zoals hij zich niet meer echt goed kan herinneren hoe hij aanvankelijk wel heeft ingestemd met de plannen om de Olympische Spelen van 2028 naar Nederland proberen te halen. Wat hij daarentegen heel zeker weet: “Ik ben een allochtoon bij het NOC. Ik word behandeld als een Marokkaan of een Turk in Nederland.” Ach ja, het zal wel. Anton Geesink is een zielige ouwe zeurpiet, die door zijn naaste omgeving tegen zichzelf in bescherming zou moeten worden genomen. Maar als het Erik van Muiswinkel was die we de laatste dagen voor de camera’s zagen zeiken en zaniken, dan verdient die een gouden medaille.

Copyright Peter Bonder.

Met dank aan 360SportsIntelligence.

Kijk ook op www.twentesport.com.