Bon Ton

Als het enigszins kan probeer ik ’s zaterdagsmiddags vanaf twee uur te luisteren naar Langs de Lijn op Radio 1. En dat doe ik vooral vanwege de aanwezigheid van basketballcoach Ton Boot als vaste gast van het forum, dat elke week een aantal actuele sportthema’s bespreekt. Eerlijk gezegd moet ik bekennen dat ik me danig in die man vergist heb. Ik herinner me namelijk vooral beelden van een bloedfanatieke maniak die de training stillegt om zijn spelers ongenadig af te blaffen. Van Gaal in de zaal, dat idee. Maar die mening heb ik intussen tot mijn genoegen moeten herzien, want Boot blijkt een alleszins redelijke sportliefhebber te zijn die bovendien over vrijwel elk sportonderwerp bijzonder zinnige dingen weet te zeggen.

En dat is niet iedereen vergund, zoals we helaas regelmatig moeten constateren, bijvoorbeeld in Studio Voetbal. Vorige week zondag werd het zoveelste voorbeeld gegeven door Ajax-trainer Martin Jol. Oké, het zal niet meevallen om op je vrije zondagavond naast een vlerk als Hugo Borst te moeten zitten, maar dat geeft je nog niet het recht om je beroepsgroep zo slecht te vertegenwoordigen. Ajax had van AZ gewonnen en omdat die club vorig jaar kampioen was geworden hadden de godenzonen daarmee volgens hun trainer dus een absolute wereldprestatie geleverd. Het is het bekende verhaal, gebracht met de al even bekende Beekhakker-intonatie (vooral veel interessant zuchten): eerst je tegenstander bewieroken en dan jezelf de hemel in prijzen. Ik bedoel maar: c’est le Ton qui fait la musique. Zaterdagmiddag twee uur, Radio 1.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.