Kleedkamer

Of ik meeging naar een excursie in de Grolsch Veste. Het was op uitnodiging van een serviceclub, dus het zou misschien ook wel goed zijn voor mijn netwerk. Nu kan ik in deze economisch meer dan barre tijden wel wat meer (net)werk gebruiken, dus ik zei graag ja. En zo zat ik vorige week maandag te luisteren naar een inleiding over de club FC Twente met al haar sportieve vertakkingen, sociale verantwoordelijkheden en commerciële opties. Vooral op dat laatste gebied zijn de mogelijkheden enorm uitgebreid, zoals ik begreep uit het verhaal van Pascal de Vries, de ex-voetballer die na zijn actieve carrière net als Kick van der Vall en Jan van Halst zijn oude club qua relatiemarketing aan de man brengt. Voor elke beurs is er een passende business club, en één daarvan is volgens de begeleidende sheet zelfs een “gezellige business club”. Ik heb me toen toch even serieus afgevraagd of FC Twente dus misschien ook óngezellige business clubs kent.

Deel twee van de avond bestond uit een rondleiding door het stadion, verzorgd door Hennie Ardesch, altijd goed voor een paar smeuïge quotes en sappige anekdotes uit de oude doos. Al koutend kwamen we in de kleedkamer van de thuisploeg, waar het de heren aan niets ontbreekt om zich in alle rust voor te bereiden op de wedstrijd. Heel anders was het in de gastenkleedkamer, die niet echt uitnodigt om er veel langer dan strikt noodzakelijk te blijven. Ardesch vertelde dat de kleuren, verschillende nuances van grijs, bewust gekozen waren om de stemming in mineur te brengen. Waarop er vragen kwamen of ook andere zintuigen beïnvloed kunnen worden, zoals het reuk- en gehoorvermogen. Als dat zo is, dan heb ik voor de resterende thuiswedstrijden van dit seizoen nog wel twee suggesties: spray de ruimte vol met de ammoniaklucht van de hockeykousen van mijn zoon na een wedstrijd en laat uit plafondspeakers (die niet uit kunnen) onophoudelijk “Waarheen waarvoor?” van Mieke Telkamp horen. Dan wordt het na de laatste thuiswedstrijd héél gezellig in álle business clubs.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.