Erevoorzitter

Niet alleen de spelers, maar ook bestuurders en supporters van voetbalclus maken soms opmerkelijke acties. Enkele jaren geleden werd in de Amsterdam Arena een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan Carlo Picornie. Even uw geheugen opfrissen: Carlo Picornie was een 35-jarige huisvader, hoteleigenaar en hooligan, die op 23 maart 1997 bij een georganiseerde veldslag tussen raddraaiers van Ajax en Feyenoord in een weiland bij Beverwijk als een zeehondje met een klauwhamer werd doodgeknuppeld. Geen man om trots op te zijn, zou je zo denken, maar in Amsterdam dachten ze daar kennelijk anders. Voorzitter Michael van Praag was namens het bestuur van de club aanwezig bij zijn begrafenis en toen moest die minuut stilte dus nog komen. Terwijl we het hier toch gewoon hebben over een lid van een criminele organisatie, die zich vrijwillig overgaf aan een levensgevaarlijke situatie.

Nog zo’n gevaar voor zijn omgeving, en niet minder crimineel, is Dirk Scheringa. Deze waanzinnige woekeraar, die met zijn waardeloze neppolissen tienduizenden huishoudens op en over de rand van de afgrond bracht, werd afgelopen zaterdag voor de wedstrijd van AZ tegen RKC uitgebreid gehuldigd. En het zal wel weer aan mij liggen, maar daar snap ik dus werkelijk de ballen van. Natuurlijk heeft Scheringa de club groot gemaakt, maar dan wel met de oogst van oplichting en de buit van bedrog. Zou hij daaraan gedacht hebben toen hij tijdens de ereronde de tranen in de ogen kreeg? Er zijn gezinnen waar ze elke maand wel kunnen janken als ze voor de zoveelste keer moeten toezien hoe hun bankrekening door die kutbank opnieuw geplunderd wordt. Maar Scheringa krijgt bij AZ als erevoorzitter een stoel voor het leven en zijn naam komt op een tegel in het supportershome. Een tegel in het supportershome? Nog geen tegel in de pisbak, als het aan mij lag.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.