Vluchtgedrag

Hier volgt een belangrijke mededeling. Vanwege de bekerwedstrijd van donderdag 25 maart tussen Go Ahead Eagles en Ajax in Deventer zal gedurende enkele dagen een noodverordening van kracht zijn. De gemeente verwacht namelijk een confrontatie tussen beide supportersgroepen, mogelijk versterkt door fans van andere clubs. De verordening die van woensdag tot en met vrijdag van kracht zal zijn, geeft de politie het recht om in heel Deventer preventief te fouilleren. Agenten zullen bovendien nadrukkelijk aanwezig zijn bij invalswegen en op het treinstation om daar indien nodig controles te houden. Niet-voetbalsupporters kunnen daar last van krijgen, waarschuwt de gemeente. De wekelijkse koopavond is bovendien uit voorzorg verschoven van de donderdag naar de vrijdag. Zo wil de gemeente een herhaling voorkomen van de gebeurtenissen in juli 2007, toen de binnenstad van Deventer het strijdtoneel was van een veldslag tussen aanhangers van beide groepen.

Een complete maatschappij wordt dus drie dagen ontregeld en ontwricht vanwege het te verwachten gedrag van een aantal maniakken, die zich eerst van de planeet snuiven, zuipen en spuiten om vervolgens brandschattend door onze binnensteden te banjeren. Zullen we om te beginnen eens afspreken dat we dit tuig geen supporters, fans of aanhangers meer noemen? Supporters, fans en aanhangers hebben geen voetbalwedstrijd nodig als alibi voor een orgie van geweld en een orgasme van terreur. Zulke gasten noem je zelfs geen hooligans, want dat geurt te veel naar een geuzennaam. Een lover boy is toch ook gewoon een ordinaire pooier? En zo langzamerhand kun je je gaan afvragen wie er in dit land nu feitelijk bepaalt wat er gebeurt. Deventer is in staat van oorlog vanwege een voetbalwedstrijd en de burgemeester van Veenendaal raadt zijn burgers aan om ’s nachts bepaalde fietstunnels te mijden omdat groepen jongeren er een gewoonte van maken om voorbijgangers te beroven en uitgekleed op de rails achter te laten. Ik zou zeggen: hou die fietstunnels in de gaten en bied je burgers de bescherming die ze verdienen, achterlijke angsthaas. Kappen met dat slappe vluchtgedrag! En verder hoop ik dat de Eagles van Ajax winnen en in de finale van Twente verliezen.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.