Complot?

“Eenmaal zullen wij de kampioenen zijn”: Eddy Achterberg zong het al in 1974, maar sommige mensen moeten er anno 2010 toch echt niet aan denken. Enkele weken geleden kwam De Telegraaf met de belachelijke complotsuggestie dat Ajax en PSV stelselmatig zouden worden benadeeld door scheidsrechters uit Twente in het algemeen en Enschede in het bijzonder. Met name Bas Nijhuis moest het ontgelden, want hij komt per slot van rekening uit dezelfde stad als FC Twente, dat zomaar dreigt kampioen te zullen worden. Hoe durven ze daar in het oosten: niet alleen een beetje partijdig fluiten, maar ook nog eens gewoon doorgaan met winnen en bovenaan blijven staan. Natuurlijk klopte er geen bal van en konden alle geruchten netjes ontzenuwd worden, hoewel Enschedeërs als voetbalchef Henk Kesler en scheidsrechtersbaas Jaap Uilenberg voor de krant van wakker Nederland (eeuwig zonde van de bomen die daarvoor gekapt worden) per definitie altijd verdachte personen zullen blijven.

Eerste Paasdag werd weer eens bevestigd dat voetballend Nederland er niet goed aan kan wennen dat FC Twente dit seizoen wel eens kampioen zou kunnen worden. Kijk alleen maar even naar de trailer van Eredivisie Live bij Studio Sport: allemaal acties van Ajax, AZ, PSV en Feyenoord, geen een van FC Twente. Ajax, dat elke maand vier miljoen moet overmaken om alle zesenzeventig (76!) contractspelers te betalen, wil graag waar voor zoveel geld en dat kan alleen in de Champions League. Dat idee doet rare dingen met mensen, van wie Demy de Zeeuw wel heel erg merkwaardig optreedt. Ik vond hem bij AZ een prima speler, maar sinds hij zich godenzoon mag wanen is hij besmet met het irritante Ajax-virus van de vallende ziekte. Tegen ADO kreeg hij een duw in de nek en zeeg hij met de handen voor het hoofd ter aarde. Dat heet matennaaien en Weegereef trapte er in. Een kwartier voor tijd bezorgde hij met veel theater de Haagse keeper een rode kaart die de wedstrijd een beslissende wending gaf. Intussen gaf die andere marchanderende kunstfluiter, Luinge, in Tilburg een zeer discutabele strafschop aan PSV, dat daardoor de achterstand op de nummer één in ieder geval niet zag verkleinen. KNVB Enschede: grijp in. Maak Weegereef erelid van de F Side en betaal voor Luinge de contributie aan PSV.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.