Leugens

Voetbal is een prachtige sport, en natuurlijk ook de belangrijkste bijzaak van het leven bovendien, maar de zogenaamde supporters maken veel kapot, vinden velen met mij. Een hartekreet van Amsterdam Arena-seizoenkaarthouder Joachim Florius in De Volkskrant van vrijdag 16 april: “Ajax, stop dat geteisem nou eens. Haal bij kwetsende spreekkoren je spelers van het veld”. En een aardig mailtje van een trouwe lezer: “Het landskampioenschap is jullie van harte gegund. Enerzijds omdat FC Twente over het hele jaar genomen de beste is. En anderzijds omdat dat Amsterdamse tuig geen tegels op bussen moet gooien of dreigen Rotterdam te verbouwen. Als derde generatie geboren Amsterdammer, wiens vader is opgegroeid in de Watergraafsmeer, wil ik dat Ajax kampioen wordt, maar gun ik het Twente helemaal.”

Natuurlijk is het terecht dat het schorem wordt aangepakt, maar misschien kunnen de trainers en de voetballers zelf ook eens het goede voorbeeld geven. Zo’n Dick Advocaat die vanwege Russische euro’s zijn achterwerk afveegt met het contract dat hij met de Belgische bond heeft afgesloten. En een Franck Ribéry die als getrouwde moslim en vader van twee kinderen een minderjarige prostitué bezoekt. Hoezo helden? Trouwens, bij de KNVB mogen ze zich ook wel eens achter de oren krabben. Volgens Johan Derksen van Voetbal International wordt Ronnie Stam geschorst omdat hij scheidsrechter Vink een leugenaar heeft genoemd. Dus je mag iemand die aantoonbaar liegt (“Geen handsbal gezien”) en mede daardoor van bondswege een weekend niet mag fluiten, geen leugenaar noemen. En oh ja, kan iemand die gele kaart van Douglas ook even “vergeten”? Of geldt die regel alleen voor Ajax-spelers?


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.