Voetbal?

Als ik het op deze plaats over voetbal zou willen hebben, dan had ik eigenlijk moeten schrijven dat Kenneth Perez zijn basisplaats bij FC Twente heeft verspeeld en dat Pieter Vink nooit meer een wedstrijd in de eredivisie mag fluiten. Maar dat vind ik op dit moment eerlijk gezegd niet zo belangrijk. Wat volgens mij veel ernstiger is lijkt de definitieve verhuftering van het voetbal. Amsterdamse hooligans zetten beelden van brandend Rotterdam uit mei 1940 op het internet en roepen op tot herhaling hiervan met het oog op de bekerfinale in De Kuip, volgende week zondag. Wat vervolgens leidt tot een reactie van Peter R. de Vries, die op die bewuste website kennelijk een vaste column had en deze nu intrekt. Wat mij dan weer verlokt tot de welgemeende verzuchting wat deze zelfbenoemde beschermheilige van onze normen en waarden, deze galante ridder voor het vrije woord en het betaalde beeld, in hemelsnaam op een dergelijk eencellig medium te zoeken had.

Twee dagen later wordt de spelersbus van FC Twente vanaf een viaduct in de buurt van het AZ-stadion bekogeld met grote stenen. Voorzitter Joop Munsterman verklaart geschokt te zijn en aangifte te zullen doen, maar dat is naar mijn mening niet voldoende. We hebben ons al een keer eerder laten piepelen door de KNVB, en wel op 14 mei 2000, toen er gewoon bij Feyenoord gespeeld werd, alsof er niet een dag eerder een complete woonwijk was ontploft. En nou weet ik ook wel dat een paar stenen vanaf een viaduct in de verste verte niet te vergelijken zijn met de gevolgen van de vuurwerkramp, maar het gebaar zou misschien eindelijk eens gemaakt moeten zijn: “KNVB, je bekijkt het maar, er wordt vandaag niet gevoetbald, we rijden terug naar Enschede.” Nu lachen ze zich helemaal rot in Alkmaar, en in Amsterdam niet te vergeten. Eerst de bekerfinale versjteren en vervolgens de concurrentie bekogelen. Eerst de man, dan de bal en dat is dus een rode kaart.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.