Terechte uitslag

“Een uitslag is altijd terecht.” Drie maal raden: Johan Cruyff? Louis van Gaal? Marco van Basten? Drie maal mis: het was geen van deze drie, al dan niet zelfbenoemde voetbalgoeroe’s. Het was de jonge Excelsior-trainer Alec Pastoor bij Studio Sport na het even onverwachte als bizarre gelijke spel van zijn ploeg tegen Sparta. De sympathieke winnaar van de nacompetitite had zijn spelers even daarvoor verteld, dat hij zijn kinderen ’s morgens bij hun opa en oma had gebracht en niet van plan was om vóór woensdag thuis te komen. Het zal dus een mooi feest zijn geworden en dat is ze van harte gegund, daar op Woudenstein in Kralingen, zeker met zo’n enthousiaste trainer die in alle commotie ook nog eens de juiste woorden weet te vinden. “Een uitslag is altijd terecht”: die houden we erin.

Aan de andere kant past misschien medelijden met Sparta, één van de oudste voetbalclubs die we hebben met het Kasteel op Spangen als letterlijk bolwerk van traditie, fatsoen en cultuur. De favoriete club van Jules Deelder maakte dit seizoen evenwel de jammerlijke fout door zich over te leveren aan Aad de Mos en daardoor komt dat gevoel van medelijden toch wat onder druk te staan. “Ik ben een garantie voor succes” waren zijn snoevende woorden toen hij jaren geleden bij PSV zijn entree maakte. Toenmalig PSV’er Wim Kieft was vervolgens na één training overtuigd: “Die man deugt niet.” En toch slaagde hij er daarna telkens weer in zich bij een nieuwe club binnen te bluffen, de laatste jaren vooral bij potsierlijke verenigingen (Al Hilal, AO Kavala) in exotische oorden, maar altijd met de hoofdprijs in de strandstoel. Aad de Mos weet namelijk als geen ander waar het kapitaal moet staan: niet op het veld, maar op zijn bank. En daar krijg ik dan weer altijd terechte uitslag van.

Copyright Peter Bonder.

Met dank aan 360SportsIntelligence.

Kijk ook op www.twentesport.com.