Capsones

“Nog vijf koersen en dan ga ik voor het eerst in mijn leven werken.” Dat zei wielrenner Koos Moerenhout na de laatste etappe van de Eneco Tour, waarin hij op meesterlijke wijze tweede was geworden. Hij gaat verder in een functie voor de Rabobank-ploeg, die ook in de toekomst veel plezier van deze voorbeeldige werknemer zal beleven. Moerenhout is en was een modelprof, die met nuchtere humor in alle bescheidenheid zijn werk doet. Wat dat laatste betreft kunnen ze bij Ajax nog een voorbeeld aan hem nemen. De club wacht al sinds 2004 op de volgende landstitel en werd in 2006 en 2007 door Kopenhagen en Slavia Praag uitgeschakeld voor de Champions League, waarin de godenzonen op 14 maart 2006 hun laatste wedstrijd in de kwartfinale tegen Inter Milaan verloren. En toch houden ze in de Amsterdam Arena de schijn graag hoog, ongetwijfeld tegen beter weten in, maar met de kenmerkende Mokumse capsones, hoewel je daarvoor kennelijk geen geboren Amsterdammer hoeft te zijn.

Middenvelder Demy de Zeeuw (Apeldoorn, 1983) noemt in De Volkskrant van 25 augustus een eventuele deelname aan de Europa League “Ajax onwaardig”. Trainer Martin Jol (Den Haag, 1956) iets verderop over de status van zijn club: “Ajax is nog altijd een van de vier, vijf grootste clubs van Europa”. Toe maar. Laten we het Nederlandse clubvoetbal als een middenmoter in Europa beschouwen, dan moeten we toch op z'n minst landen als Engeland, Spanje, Duitsland en Italië boven ons dulden. En dan heb je al gauw een top vijftien van Chelsea, Manchester United, Arsenal, Liverpool, Real Madrid, Barcelona, Sevilla, Bayern München, Werder Bremen, Hamburg, Schalke, Inter Milaan, AC Milaan, Juventus en Lazio. Dus geen PSV, Feyenoord of Ajax en zelfs geen FC Twente (nummer zestien). Enfin, we hebben het gezien gisteravond: Ajax had door Dynamo Kiev (nummer zeventien) al voor rust met een nulletje of drie, vier weggeblazen kunnen worden. Dankzij duikelaartje Suarez werd het toch nog feest in de Amsterdam Arena, waar de gay pride kennelijk was losgebarsten. Van harte gefeliciteerd. En maak je geen zorgen over die gemiste drie miljoen euro extra voor FC  Twente. We hebben jullie geld niet nodig. Jullie kunnen het beter gebruiken. Voor een goede mediatrainer, bijvoorbeeld.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.