Helden

Eerlijk zeggen: u schrok zich ook helemaal het schompes toen André Ooijer ineens moest invallen tegen Brazilië  voor de kwartfinale. U dacht net als ik: dat wordt een makkie voor Robinho, een nulletje of drie, en we kunnen weer naar huis. Hoe anders zou het gaan. Na een onwennig begin hield de PSV’er zich kranig staande en mede dankzij hem gingen we gewoon door naar de halve finale. Ik kan me dan ook goed voorstellen dat Ajax-trainer Martin Jol gretig toehapte toen hij de kans kreeg om Ooijer aan zijn selectie toe te voegen. Met al zijn ervaring kan hij een toegevoegde waarde voor de verdediging van Ajax zijn, al dan niet voor de volle negentig minuten. In Eindhoven denken ze daar kennelijk toch iets genuanceerder over, want sinds zijn transfer naar het gehate 020 gonst het op diverse websites van de verwensingen, beledigingen en bedreigingen aan zijn adres. Het is zelfs nog maar de vraag of hij daardoor de kans krijgt om fatsoenlijk officieel afscheid te nemen, zoals dat tot nog toe ook in het kuise Brabant te doen gebruikelijk was. Het is toch niet te geloven hoe het tuig van de richel steeds meer te zeggen krijgt. Waar waren ze, deze anonieme helden, toen André Ooijer door hun eigen PSV als een overjarige winkeldochter bij het grof vuil werd gezet? Sprongen ze toen ook voor hem in de bres? Nee, natuurlijk niet, want dat scoort niet bij je digitale nepvriendjes.

Eenzelfde soort misplaatste heldhaftigheid maakt zich meester van sommige politici, die in deze komkommertijd goedkoop denken te kunnen scoren met hun dappere verzet tegen het bidbook van de KNHB voor het WK van 2018 of 2022. Ze doen net of ons land wordt overgeleverd aan de goden in plaats van dat we een mooi toernooi in huis proberen te halen. Even uit eigen ervaring: toen we op EHV begin juli twee hockey-interlands om de Rabo Trophy mochten organiseren, kwam een dag van te voren een ploeg van de KNHB langs om alle reclameborden af te plakken ten faveure van hun eigen sponsors. We moesten die dag zelfs verplicht Heineken drinken! En, om nog even op PSV terug te komen: hun woordvoerder verklaarde voor het NOS Journaal dat je bij de Champions League als club ook geen bal te vertellen hebt. Zo gaat dat nu eenmaal, dat zijn de wetten van het internationale voetbal en dat kun je leuk vinden of niet: je hebt het er maar mee te doen. Dus als je de schoenen van Blatter moet poetsen, dan doe je dat. Of je laat het doen, maar het zal gebeuren. Enfin, ze hebben hun punt gemaakt, maar weet u waar ik al met al nog het meest benieuwd naar ben? Hoeveel politiek correcte helden van nu er straks, in 2018 of 2022, als burgemeester, wethouder, raadslid of genodigde van een speelstad parmantig en prominent op de eretribune zitten. Het zullen er in ieder geval meer zijn dan we ons kunnen veroorloven.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.