Pootje haken

“Homo's moeten terug naar hun eigen land” aldus een buitengewoon intelligent Amsterdams Marokkaantje voor de microfoon van PowNews. De Nederlandse Spoorwegen doen een sneeuwtest met gratis erwtensoep bij 17 graden. En Geert Dales krijgt een “sobere ontslagvergoeding” nadat hij er voor de zoveelste keer in zijn imposante carrière ergens weer eens een enorme puinhoop van gemaakt heeft. Verder nog nieuws? Jazeker: Bayern München wilde dat Mark van Bommel zich onmiddellijk terugtrok uit de voorbereiding van het Nederlands elftal op de wedstrijd tegen Zweden. De aanvoerder van zowel Bayern als Oranje was vrijdag in Moldavië tegen een lichte blessure opgelopen en daarom wilde zijn Duitse werkgever geen enkel risico meer nemen. Ze zijn daar nog steeds woedend vanwege hun ervaringen met Arjen Robben, die met een flinke spierscheuring terug kwam van het WK in Zuid-Afrika waar hij namens het Nederlands elftal nota bene een paar volledige wedstrijden, waaronder de finale, probleemloos had gespeeld.

Wat was dit voor poging tot koude oorlog? Het antwoord daarop moet ik u helaas schuldig blijven, maar ik heb wel een idee door wie deze werd ontketend. Driemaal raden: was het een politieke reactie van Bondskanselier Angela Merkel op de uitspraak van Geert Wilders over haar mening? Was het een stiekeme poging van KNVB-directeur Henk Kesler om vlak voor zijn vertrek nog een wit voetje bij onze oosterburen te halen? Was het een opzichtig opzetje tussen Die Sportschau en Studio Sport om extra kijkcijfers te scoren? Nein, nein und noch mahl nein. Het was een ultieme wraakoefening van Louis van Gaal, die het nooit heeft kunnen verkroppen dat hij als bondscoach van Oranje door een Iers campingelftal werd uitgeschakeld voor het WK van 2002 en eindelijk zijn kans schoon zag om één van zijn opvolgers pootje te lichten. Het heeft niet mogen baten: Van Bommel speelde, net als vrijwel de gehele rest van het Nederlands elftal, een prachtige wedstrijd en kreeg van zijn schoonvader heel diplomatiek een tactische wissel toen de buit binnen was. Zo doen we dat hier in Holland, Herr von Gaal. Nadat u bondscoach was.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.