Voorspelling

In mijn laatste twee columns voor De Roskam voorspelde ik de uitslagen van de zevende en achtste speelronde van de Eredivisie. Van de achttien wedstrijden had ik er precies de helft goed en dat vind ik geen slechte score. En nu het toch over mijn profetische kwaliteiten gaat: hierbij verkondig ik het aanstaande failliet van de arbitrage in het voetbal. Daarmee doel ik niet op de gênante high fives die scheidsrechter Blinde Vink na de wedstrijd tegen Twente maakte met enkele Ajax-spelers. Dat was heel erg, maar het kan allemaal nog veel erger: zorgwekkend veel van zijn collega's zien werkelijk niets. Bondscoach Bert van Marwijk kon niet anders dan Nigel de Jong na diens zoveelste doodschop uit de selectie verwijderen, maar de scheidsrechter zag zelfs geen vrije trap, laat staan een rode kaart in de schandalige aanslag. Hij stond er redelijk dichtbij en toch: nee hoor, geen overtreding. Tijdens het WK in Zuid-Afrika ging de arbitrage talloze keren opzichtig in de fout, maar daarna gaat het maar door. Kan iemand mij bijvoorbeeld uitleggen, althans enigszins aannemelijk maken, wat er mis was met dat afgekeurde doelpunt van Wuytens namens Utrecht tegen Liverpool?

Scheidsrechters: het worden er steeds meer, maar ze worden ook steeds slechter. Er stonden dus zes mannen namens de UEFA te kijken naar Tottenham-Twente en er was er niet één die zag dat Huddlestone niet één, maar twee elleboogstoten uitdeelde. Er was er niet één die zag dat Crouch zich tegen Wisgerhof afzette voordat hij zich theatraal liet vallen. Er was er niet één die zag dat Van der Vaart net even Brama wegduwde voordat hij die 1-0 scoorde. Er was er niet één die zag dat Kuyper die bal volkomen per ongeluk tegen zijn elleboog kreeg. Er was er niet één die zag dat Crouch hands maakte in zijn strafschopgebied en FC Twente dus ook een penalty had moeten hebben. Wat een drama, die arbitrage bij het voetbal. Zo onterecht, zo oneerlijk. En dat met zes mannen. Laten ze nou eindelijk eens een voorbeeld aan het hockey nemen. Daar hebben ze aan twee scheidsrechters genoeg. Desnoods één man aan de video. Buitenspel eruit en de self pass erin, dat zou ook heel wat ergernis, tijdverlies en gezeik besparen.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.