Apengedrag

We waren laatst met z'n allen in de dierentuin. Op de apenrots kregen twee mannetjes het met elkaar aan de stok en het kwam zover dat de één de ander beet. U snapt het al: het spijt me zeer, of eigenlijk ook weer niet, maar het moet deze week weer over Ajax gaan. De club heeft namelijk een traditie met vedettes die rare dingen doen. Winston Bogarde trok eens zijn jasje uit om een potje te gaan matten met iemand die wat tegen hem gezegd had. Reactie van voorzitter Michael van Praag: “Een echte Ajacied trekt zijn jasje niet uit”. Kenneth Perez schold een gekleurde grensrechter uit voor “kutneger”. Wesley Sneijder deed hetzelfde, maar dan met “blinde tyfushond”. Reactie van voorzitter John Jaakke: “We zijn hier geen club van koorknapen”. Nee, maar dat is nog geen reden om schunnige taal te gebruiken. Trouwens, als ik koorknaap was, dan zou ik me knap beledigd voelen. En misschien is dat consequente gebrek aan fatsoenlijk schuldbesef wel een reden voor de KNVB geweest om nou eens een keer ongekend fors uit te halen naar Luis Suarez vanwege diens apengedrag tegen PSV. De club dacht er mee weg te komen door hem twee wedstrijden (maar natuurlijk niet voor de Champions League) uit de wind te houden. Zeven wedstrijden schorsing, het hadden er van mij ook acht mogen zijn, of negen, maar de toon is gezet. Zelfs bij de NOS zijn ze er nu achter: de verslaggever bij Ajax-Real verbaasde zich hoorbaar over het feit dat de vallende vampier per ongeluk een keer niet viel toen hij werd aangeraakt. Het zou ook geen zin hebben gehad, want de godenzonen kregen een voetballesje dat misschien nog wel vernederender was dan de ongekende oorwassing in de uitwedstrijd. En om de kleinering compleet te maken pakte Real twee keer opzettelijk rood omdat dat beter uitkwam. Dat was natuurlijk net zo goed apengedrag. Maar daar hoort u mij verder niet over.

Copyright: Peter Bonder.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.