Bekervoetbal

Op een heldere voorjaarsavond in 1975 was ik getuige van de wedstrijd tussen FC Twente en IJsselmeervogels, de amateurs uit Spakenburg die zich hadden gekwalificeerd voor de KNVB-beker. Het was de halve finale, die werd gespeeld in de Deventer Adelaarshorst, waar het toen al heerlijk stonk naar pies, patat en pils. De zaterdagclub had in de tweede ronde een stunt uitgehaald door de grote buurman SC Amersfoort, dat toen nog betaald voetbal speelde, met 4-1 te verslaan. Daarna was FC Groningen, op dat moment koploper van de eerste divisie, aan de beurt. IJsselmeervogels won de wedstrijd met 2-1 en bereikte de kwartfinale, waarin AZ de tegenstander was. De ploeg van Kees Kist, Hugo Hovenkamp en andere sterren kwam met 0-2 achter door treffers van Jan Vedder en Jaan de Graaf. Het werd uiteindelijk 2-2, maar in de verlenging werd niet meer gescoord. Strafschoppen moesten dus de beslissing brengen en in die serie wisten de Spakenburgers dankzij enkele reddingen van hun keeper Jos de Feyter de halve finale te bereiken. Deze overwinning geldt als de meest historische in de clubgeschiedenis, het dorp was een paar dagen flink in de war en IJsselmeervogels werd dat jaar de enige amateurclub ooit die de titel  Sportploeg van het Jaar behaalde.

Daarmee was de Spakenburger koek (“Natte Keek”) wel op, want FC Twente won de halve finale met 6-0. Van de wedstrijd kan ik me eigenlijk maar één ding herinneren en dat was het moment waarop Frans Thijssen met een serie fabelachtige kapbewegingen vier tegenstanders de verkeerde kant op stuurde. Het was tekenend voor het kwaliteitsverschil tussen de amateurs en de profs, die dat jaar de bekerfinale zouden verliezen van FC Den Haag, net zoals ze het ook in de eindstrijd om de UEFA Cup niet konden redden tegen Borussia Mönchengladbach. Twee jaar later won FC Twente de KNVB-beker, mede dankzij dat legendarische, bevrijdende doelpunt van Epi Drost die van veertig meter afstand raak knalde. Tegenstander was PEC Zwolle, de voorloper van de FC die deze week in de verlenging moest buigen voor de landskampioen. Bekervoetbal: dat gaat nooit vervelen.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.