Circusvoetbal

José Mourinho is de George Clooney van het moderne voetbal. De trainer van Real Madrid kan zo voor de camera als een charmante seriemoordenaar, een geniale beursfraudeur of een gewiekste wapenhandelaar. Een briljante boef, zo bleek ook uit zijn opmerkelijke acties in de slotfase van de Champions League-wedstrijd bij Ajax in de Amsterdam Arena. Twee van zijn spelers, Xabi Alonso en Sergio Ramos, hadden nog een gele kaart nodig om met een schone lei aan de knock-out-fase te kunnen beginnen, de laatste groepswedstrijd tegen Auxerre was toch niet meer van belang. U hebt ongetwijfeld gezien hoe de spelers opzichtig instructies kregen om bij een volgende vrije trap net zo lang tijd te rekken tot de scheidsrechter wel moest ingrijpen. Het waren bizarre taferelen, Alonso trok de kousen nog eens extra hoog op en Ramos ging zelfs zo ver dat hij de arbiter bij het verlaten van het veld vriendelijk bedankte. En Mourinho? Die acteerde de geboren onschuld in hoogst eigen persoon en zal desnoods voor de tuchtcommissie van de UEFA doodleuk verklaren dat hij bij de spelers geïnformeerd had naar de toestand van hun zieke moeder. Het doel heiligt de middelen en daar weten ze bij de UEFA zelf ook alles van.

Veel reacties gingen in de richting dat je je tegenstander niet onnodig mag vernederen, wat hier natuurlijk ook het geval was. Even afgezien van het feit dat dat argument in dit geval wat mij betreft geen opgeld deed omdat het Ajax betrof: Mourinho en Real weten intussen ook hoe het voelt om voor een vol stadion tot op het bot vernederd te worden. El Clásico van 29 november 2010, de wedstrijd tegen Barcelona, zullen ze in Madrid niet gauw vergeten. Zelden heb ik een ploeg zo flitsend zien combineren als het elftal van Josep Guardiola, niet voor niets een consequent volger van Johan Cruyff's ideeën over aanvallend voetbal met drie spitsen en drie middenvelders. De panna's waren bijna niet te tellen en het daverde in Nou Camp van de vele olé's. Barcelona scoorde niet alleen bijna zeventig procent balbezit, maar ook vijf fraaie goals. Ramos kon het niet langer aanzien en pakte met een doodschop op Messi opnieuw rood, waarna spelers van beide ploegen elkaar in de haren vlogen (dat kan nog leuk worden als ze elkaar voor de volgende interland van Spanje weer ontmoeten). Wat een wedstrijd en wat een master class in spelvreugde en sportplezier. Als je dit ziet dan snap je toch niet dat ze bij Ajax nog steeds niet naar Cruyff willen luisteren? En verder ben ik zeer benieuwd of Afellay zich in dit hogeschoolcircus kan handhaven.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.