Duits paspoort

Natuurlijk zijn de eerste intieme details al openbaar gemaakt. Marcel van Dam, naar eigen zeggen vriend van Harry Mulisch, schreef in De Volkskrant dat hij enkele maanden geleden had gezien dat de rechtstreekse plaatsvervanger van Onze Lieve Heer op aarde trok met zijn been – een gevolg van de tumor in diens hoofd – en dat Mulisch hem bij een latere gelegenheid had gezegd dat hij het gezien had dat hij het gezien had. Heeft Jeroen Krabbé zich al gemeld met de bevrijdende boodschap dat hij Harry tegen de overledene mocht zeggen – ook al toen hij nog leefde, nota bene? En de nabestaanden denken er toch wel aan dat ze een beroep doen op de retorische kwaliteiten van Frits Barend, die bij de uitvaart van André Hazes in de Amsterdam Arena immers ook zo gloedvol sprak? Trouwens, komt de ceremonie op de NOS? Of verkoopt de Bezige Bij de uitzendrechten aan SBS6? Wordt het een live covering? Of komt er alleen een samenvatting van? En, wacht eens even: waar blijft de reactie van Geert Wilders? De vader van Harry Mulisch had toch een Duits paspoort?

Nederlands grootste nog levende schrijver (vooral volgens zichzelf) had niets met sport. Daar was meneer veel te elitair voor. Maar op het menselijke vlak zou hij waarschijnlijk wel een zekere waardering koesteren voor een type als Louis van Gaal, al net zo'n arrogante kwast. En dat begint bij Bayern München tegen hem te werken, zeker nu de resultaten dit seizoen uitblijven. Manager Uli Hoeness heeft het wel even gehad met zijn Hollandse coach: ''Er valt moeilijk met Louis van Gaal te praten, omdat hij de mening van andere mensen niet accepteert.''  De topman neemt het zijn trainer vooral kwalijk dat hij tot voor kort geen serieus werk maakte van spelers uit  het tweede, die nu de doelpunten maken: Gomez, Timostsjoek en Demichelis vrijdagavond in de thuiswedstrijd tegen SC Freiburg (4-2). Desondanks verwacht hij weinig effect van zijn opmerkingen, want: ''Wat Van Gaal met mijn kritiek gaat doen? Niets waarschijnlijk, maar hij zal er wel mee moeten leven. Ik krijg bij hem steeds het gevoel dat hij mij best een aardige kerel vindt, maar dat hij toch gewoon doet wat hij in zijn kop heeft zitten.'' Met zo'n eigenschap zou je bijna gaan denken dat Louis van Gaal ook een Duits paspoort heeft.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.