Kleintje Pils

Ruud Gullit en Johan Cruyff op de fiets naar de FIFA. Een milieuvriendelijk WK met veel aandacht voor duurzaamheid. Een compact toernooi met overzichtelijke reisafstanden. Mooie stadions, lekker weer, mooie meiden. Bavaria als hoofdsponsor. Het zag er allemaal prima uit, maar wat ging er mis? Waarom werden Nederland en België niet beloond voor hun ijzersterke WK-bid? Waar stokte onze kandidatuur? Was het dan toch het steenkolenengels van Jean Marie Pfaff? (Oh, was dat Vlaams?) De internationale onbekendheid van nieuwkomer Mark Rutte? Een keiharde wraakactie op het onbarmhartige gedoogbeleid van Geert Wilders? Het kan allemaal zijdelings meegespeeld hebben, maar volgens mij ging het definitief fout toen ze het dweilorkest Kleintje Pils invlogen om de Elfstedentochtsfeer te imiteren en die stijve FIFA-bobo's te laten zien hoe tenenkrommend gezellig we hier aan folklore doen zodra we onze nationale sport gaan beleven. Alsof het om een auditie voor Fiets 'M D'r In ging. Ze hadden net zo goed de Josti Band kunnen sturen, met Geer en Goor als lobbyisten. Dan waren we net zo kansloos geweest als Frans Bauer op een Eurovisie Songfestival.

Het verbaast me trouwens niets dat de FIFA voor de poen van Poetin heeft gekozen. Wanneer je de Olympische Winterspelen van 2014 naar een subtropisch kuuroord aan de Zwarte Zee weet te smoezen, dan weet je ook dat met geld alles te koop is. Dat is net zo logisch als Scheveningen kandidaat stellen en stiekem hopen dat de Noordzee gaat bevriezen, maar bij de grote sportbonden van deze wereld is alles mogelijk. De gemiddelde temperatuur in Sotsji bedraagt veertien graden (boven nul, wel te verstaan) en de streek wordt niet voor niets de “Russische Rivièra” genoemd. En daar gaan we dus waterskiën, zandsleeën en dooiduiken. De lokale bevolking snapt er naar verluidt ook helemaal niets van, temeer daar algemeen bekend is dat twee eerdere mislukte pogingen in 2002 en 2006 gewoon ordinaire publiciteitsstunts waren. En net zoals er in Sotsji en omgeving geen millimeter sneeuw valt, zo wil het gras in Qatar niet echt groeien. Niettemin gaan we daar in 2022 voetballen, in stadions die aan sproeiwater en airconditioning een vermogen wegslurpen en na het toernooi zullen worden afgebroken. En trouwens, je mag daar op straat helemaal geen bier drinken, laat staan een Kleintje Pils.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.