Telstar-dagje

Eén van mijn trouwste leesvrienden is behalve fan van Ajax ook aanhanger van Telstar. Dat kan. Sterker nog: ik heb daar zelfs zeer veel waardering voor. Je moet het maar kunnen opbrengen om door dik en dun trouw te blijven aan een club die de grootst mogelijke moeite om zich sportief en financieel staande te houden in de marge van het “betaalde” voetbal (lees: op sterven na dood, zie ook: technisch failliet). Ik heb eens even gegoogled op Telstar en dan komen spelersnamen langs als Heinz Stuy, Henk ten Cate en Louis van Gaal. Oké, er zitten twijfelgevallen in de personen van Frank Kramer en Hans Kraaij jr. bij, maar de club heeft toch ook internationals afgeleverd als Piet van der Kuil, Jerrel Hasselbaink, Ruud Geels, Kees van Kooten (Wim de Bie haalde het net niet), Jerry de Jong (jawel: de vader van), Peter Ressel,  Wietze Couperus. En dan moeten we hier natuurlijk zeker een plaats inruimen voor de club-iconen Fred André en Fred Bischot, twee levende Telstar-legendes die respectievelijk 328 en 372 competitiewedstrijden voor de Witte Leeuwen hebben gespeeld.

Eind vorig jaar kreeg ik een verontwaardigd mailtje van mijn leesvriend. Dat ik af en toe kritisch over Ajax schreef, dat was dan nog tot daar aan toe. Het was inderdaad ook om te huilen onder die arrogante Jol met zijn mafiose hofhouding. Nee, zijn boosheid betrof vooral een opmerking van de nieuwe hoofdredacteur van De Volkskrant, Philippe Remarque. Die zei in een antwoord op de vraag naar welke kwaliteit hij streeft zoiets als: “We willen het constante niveau van Ajax halen, maar af en toe zal er een Telstar-dagje tussen zitten.” Ik kan me voorstellen dat je daar als fan van Ajax en aanhanger van Telstar niet blij mee bent. En je kunt wel zien dat die nieuwe hoofdredacteur de ballen verstand van voetbal heeft. Zo heel veel verschil tussen  het constante niveau van Ajax en af en toe een Telstar-dagje was er voor de winterstop niet. Ik hoop dan ook van harte dat Telstar op 18 januari in het eigen Tata Steel Stadion  voor de beker van NAC wint en dan wil ik nog wel eens zien wie er een week later in de Amsterdam Arena bij Ajax-Telstar de sterkste is. Eén ding is zeker: wanneer ex-Telstar-speler Louis van Gaal, zoals Hij zelf wil, ooit de volledige macht bij Ajax in handen krijgt, wat Cruyff verhoede, dan zullen ze in 020 nog menig Telstar-dagje beleven. En dat gun zelfs ik die club niet.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.